Bra förutsättning för solceller på Hammarö

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

Intresset för solceller är större än någonsin. Priserna har under senare år sjunkit snabbt, men efterfrågan har ökat vilket gjort att prisutvecklingen har planat ut. Aldrig har förutsättningarna för solceller varit bättre. 

Hammarö har en av de bästa förutsättningarna för solceller i hela Sverige. Läget vid Vänern innebär fler dagar med klara och soliga timmar än de flesta andra ställen. En högre solinstrålning innebär en högre produktion per installerad kilowatt och en högre lönsamhet. 

   I tillägg till de geografiskt gynnsamma förutsättningarna så satsar regeringen på en utbyggnad av solenergin. Energiöverenskommelsen som slöts i juni 2016 mellan S, MP, M, C och KD satte upp målet om 100 % förnybar elproduktion år 2040. För att nå detta mål måste elproduktionen från solenergi byggas ut. Idag kommer ca 0,1 % av elproduktionen från solenergi, men målet är att denna produktion ska bli hundra gånger så stor och motsvara 10 % av elproduktionen.

   1 januari höjdes solcellsstödet för privathushåll från 20 till 30 % i investeringsstöd på totalkostnaden på installation, alltså utrustning, montage och elarbete. Och kravet på bygglov vid installation av solceller togs bort i augusti.

   I tillägg till detta så får den som är mikroproducent av solel en skattereduktion på 60 öre/kWh för sin överskottsel, alltså den el som inte förbrukas i hemmet utan säljs ut på elnätet.  

Familjen Bryske- Morin installerade solceller i maj 2018. Magnus hade funderat länge men slog till när investeringsstödet ökade vid årsskiftet.

  Vi har valt solceller av flera anledningar. För det första är det en vettig investering rent ekonomiskt, men vi vill även minska miljöbelastningen. Sen är det väldigt roligt att följa sin användning på appen också, berättar Magnus och visar kurvor och diagram på sin läsplatta.

– Man blir lite extra nördig. På dagtid, när vi så att säga har gratis el, ser vi till att köra diskmaskinen till exempel, skrattar Magnus. 

November till januari produceras inte så mycket el hemma hos familjen Bryske-Morin. Men i sommar har överskottet varit stort. Magnus hade räknat med åtta års payofftid för anläggningen, men efter en sån här sommar kommer den vara kortare. 

– Vi skulle kunna installera en batteribackup för att lagra elen vid överskott, men vi har valt att sälja överskottet vi har dagtid och köpa el på natten istället, säger Magnus.

Processen gick snabbt och smidigt. Familjen Bryske-Morin beställde anläggningen i januari, och företaget de köpte av kom och mätte och hjälpte till med alla bidragsansökningar. 

– Men vi fick ändå vänta till maj eftersom det var brist på paneler, berättar Magnus. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.