Den tränande föräldern

Porträtt på Marie

Text: MARIE SKANSLIE  Foto: CHRISTINE

 En inblick i en förälders vardag, när det kommer till träning i kombination med barn.

Det här är inte en text som ska påvisa hur duktiga tränande föräldrar är. Nej, det här är ett porträtt ur verkligheten. En hyllningstext till alla föräldrar som gnetar på, trots att all rim och reson borde få dem att tänka på överlevnad istället för träning. Ändå finns de där ute. I boxar, gym och löpspår. Här är en inblick i en förälders (min) vardag, när det kommer till träning i kombination med barn.

Jag har två barn, 9 och 4 år. Den äldsta har några aktiviteter efter skolan, den minsta inte någon än så länge. Många smarta föräldrar inklusive jag själv försöker lösa tidsbrist med att ta med sina små kopior till träningen. Det kan vid första anblick verka som en alldeles utmärkt idé. Men skenet kan sannerligen bedra. Det spelar ingen roll om det finns ett magiskt rum fyllt med enhörningar, sockervadd och godis i mängder där du tränar. Ditt barn kommer inte stanna där ändå. Förr eller senare, alldeles säkert då du tränar som hårdast/mår som sämst/verkligen behöver fokusera, kommer barnet dyka upp. Så det gäller att planera sina träningspass när barnen är med. Kanske göra de lättare sakerna de gångerna, så du lätt kan bryta.

   Man kan även träna utomhus och använa barnen som vikt. Om det inte är tunga tonåringar vill säga. Sannolikheten att de vill vara med då kanske inte heller är så stor. Barnen får kanonkul, jag lovar. Vilka barn gillar inte att sitta på dina axlar medan du gör en knäböj eller lyftas över ditt huvud i en axelpress?

   Jag själv föredrar att planera utomhuspass när barnen ska vara med. Det blir lite enklare för alla parter.

   Att träna tillsammans med sina barn tycker jag dels är kul, man får massa härliga skratt tillsammans, och så det nästan viktigaste, man lär barnen tidigt att fysisk aktivitet är kul och det blir en livsstil även för dom. Förhoppningsvis blir inte steget så långt för dom heller när det är dags att börja med nån sport själva.

   Men så kommer det även dagar då man är så trött att man inte vet hur man ska överleva dagen utan tio koppar kaffe. Du ska lämna barnen, jobba, sen hämta barnen och så är karusellen igång… Stopp där! Det är just då du behöver ta dig ut, med eller utan barnen, och bara ta en promenad. Luften nu på våren/sommaren är ju underbar. Både du och barnen får ny energi samt en mysig stund tillsammans. 

Som förälder blir man nån sorts robot, man bara gör. Man blir chaufför, medlare, dörrvakt och kock och inte att förglömma, en betjänt nästan.

Så. Nästa gång du ser en hålögd människa som med nedsjunkna axlar häller ut en körsbärstomat ur skon på gymmet eller i boxen, ge då denna människa en uppmuntrande klapp på axeln. För det är förmodligen en tränande förälder du har att göra med. Och den personen behöver sannerligen all uppmuntran den kan få.

Så med det sagt, keep up the good work!

PT-Marie SkanslieLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.