Familjehjälpen Hammarö

Text: KRISTINA   Foto: HÅKAN

Therese Weng startade initiativet Familjehjälpen Hammarö i början av året. Något hon funderat på sedan 2014. 

– Jag satt på samma kontor som Andreas Kullberg som står bakom Julänglarna. Vi pratade mycket om vad vi vill göra i livet och han berättade då om Julänglarna. Han hade kommit så långt och det kändes så stort och övermäktigt, berättar Therese.
   Under första föräldraledigheten byggde de samtidigt hus, och då räckte inte tiden till. Men nu, när Therese är hemma med parets andra barn, passar det bättre. Hon startade en facebookgrupp och presenterade sig själv och initiativet, och under ett par månader var det helt tyst. Men i mars kom flera ansökningar och tre familjer har hittills fått hjälp.

– En familj hade i princip inga pengar på kontot och maten var snart slut, och då är det ju riktigt illa. Tillsammans med följarna på Facebook har vi hjälpt alla tre familjerna med det mest akuta, och det känns väldigt bra, berättar Therese. 

Det är främst mat, blöjor och kläder som samlas in. Efterlysningar läggs upp i facebookgruppen, och önskar familjen vara anonym går allt genom Therese, annars kopplar hon ihop dem så de själva får lösa överlämning.

   Många vill hjälpa till, vilket Therese tror kan ha att göra med pandemin. 

– Folk har varit isolerade och ensamma och är nu ivriga att hitta ett syfte och vill känna sig behövda. Det är roligt att se hur många som är måna om sina medmänniskor, berättar Therese. 

Therese driver samma projekt i Karlstad och ser en stor skillnad. Här på Hammarö vill man vara anonym. Vi har låg arbetslöshet, vi har det i allmänhet bra ställt och statistiken ser väldigt bra ut. De Therese har haft kontakt med vill vara anonyma, ofta har inte ens den närmaste kretsen känt till deras ekonomiska situation.

– Man känner sig nog otroligt ensam om man inte berättar. En som hörde av sig hade panikångest över hur hen skulle få ihop till mat till barnen och såg ingen annan utväg. Flera som hört av sig har aldrig varit i denna situation tidigare och vet inte var de ska vända sig för att få hjälp. Svårigheten kan vara tillfällig och inte så stor att det är aktuellt att vända sig till Socialen, berättar Therese. 

Inledningsvis drivs Familjehjälpen Hammarö som ett initiativ för att undersöka hur stort behovet är. Tanken är att göra om det till en ideell förening i framtiden om behovet kvarstår.

Framgent hoppas Therese såklart att hennes hjälp inte ska behövas. Följ gärna Familjehjälpen Hammarö på Facebook, både om du har behov själv eller vill hjälpa andra. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.