Fräschar upp City – Vi träffar Gürkan Tasdemir

Text: KRISTINA  Foto: KRISTINA OCH HÅKAN, PRIVAT

I över fem år har Gürkan Tasdemir nu drivit Pizzeria City i Skoghall centrum. Hemma i Turkiet skulle han bli ingenjör men hamnade som säljare på föräldrarnas textilfabrik innan han flyttade till Karlstad.

I mitten av 80-talet föddes Gürkan Tasdemir i Adana, Turkiets femte största stad som är belägen i södra delen av landet. Föräldrarna drev klädbutiker som de senare sålde för att starta en textilfabrik. Gürkan hade lätt för sig i skolan och kom in på ett ”supergymnasium” där första året var förberedande och uteslutande på engelska. De fyra åren skulle leda till fortsatta studier för att bli ingenjör, läkare eller lärare. Då krävdes en universitetsutbildning, vilket Gürkan satsade på.    

För att komma in på universitetet måste man ha höga poäng på ett prov liknade Sveriges högskoleprov. Men i Turkiet är detta enda sättet att komma in.

– Första gången fick jag bra poäng, men inte tillräckligt för just det universitet jag ville in på, berättar Gürkan som då valde att läsa fristående kurser innan han kunde göra om provet ett år senare. 

Andra gången han gjorde provet fyllde han i svaren på fel rad, därmed blev alla svar fel och poängen därefter. Ett år till med fristående kurser följde, men Gürkan började då även hjälpa föräldrarna i fabriken, främst som säljare. 

– Jag var ganska bra på jobbet, det var roligt. Jag fick åka runt hela Turkiet och sälja våra kläder till butiker. Jag fick en massa bra kontakter, berättar Gürkan. 

Vid tredje försöket var poängen inte tillräckligt höga för det universitet han siktade på, men valde då ett annat. Han hade tröttnat på att vänta och ville inte göra militärtjänstgöring som han annars hade tvingats till. Ekonomisk linje på distans blev valet, och Gürkan kunde fortsätta arbeta på fabriken. 

– Jag fick köpa in tyger, hänga med i modet för att föreslå nya modeller och fortsätta resa runt och sälja, berättar Gürkan.

Utbildningen fick inte så mycket fokus, det var roligare att arbeta. Men några kurser såg han till att klara, mest för att skjuta upp militärtjänstgöringen.

– Jag tycker inte om militären och har aldrig varit intresserad av sånt, berättar Gürkan som efter att ha fått visum i Sverige blev tvingad att betala för att slippa. Annars hade han blivit gripen på flygplatsen vid nästa besök i Turkiet, och blivit tvingad att genomföra militärtjänstgöringen.

Fabriken gick väldigt bra tills de blev lurade av en leverantör. Textilierna höll inte måttet, kunder blev missnöjda och leverantören tog inte sitt ansvar.

– Vi sålde jättemycket och skrev kontrakt med stora kända butiker. Men då började krånglet och vi fick en massa problem. Jag blev faktiskt rädd för vad som skulle kunna hända, där är det inte som här i Sverige. Så jag ville inte stanna i Turkiet, berättar Gürkan.

Turkiet genomgick en ekonomisk kris i början av 2000-talet och många valde att flytta. Gürkan har därmed släktingar bland annat i Sverige, Finland, Tyskland, Danmark och England. 

– Första släktingen kom till Sverige redan 1968 och hamnade då i Uppsala. Han bor kvar där än idag. Det fanns dåligt med jobb i Turkiet, och när någon väl flyttat och börjat arbeta kom fler och fler släktingar efter, berättar Gurkan. De flesta kom från små byar, hade ingen utbildning och kunde inte svenska, men de kunde hjälpa familjen. De kunde diska och städa och allt eftersom lära sig arbetet från grunden. Sen var steget inte stort att öppna en egen restaurang, förklarar han. 

En morbror erbjöd Gürkan jobb på sin pizzeria i Karlstad, och så fick det bli. Där fick han göra det mesta och lärde sig allt från diskning till att driva företag.  

– Först var jag orolig att jag inte skulle trivas, jag är ju ändå från en väldigt stor stad. Men nu är det tvärt om, jag trivs bättre här. Det är lugnare, inte så mycket trafik. Nu när jag åker till Adana blir jag väldigt stressad. En vecka går bra, men sen saknar jag Sverige. Jag har bott i här i tolv år nu, och det känns verkligen som hemma, berättar Gürkan. 

Fem, sex år arbetade han på morbroderns pizzeria på Norrstrand innan Pizzeria City på Skoghall kom ut till försäljning. 

– Jag ville starta eget, det hade jag inte testat tidigare. Så jag slog till och 1 oktober 2015, på min födelsedag, tog jag över Pizzeria City, skrattar Gürkan. 

Starten på Skoghall blev ganska tuff för Gürkan. Det vanliga klientelet hade svårt att förstå varför de inte fick bli kraftigt berusade på restaurangen. En del stoppades redan i dörren och många fick slängas ut. 

– Det var svårt i början, men jag vill ha en mysig restaurang där gästerna kan äta i lugn och ro. Jag har lärt känna många av mina gäster nu, jag är nyfiken och väldigt social, berättar Gürkan.

Vid ett besök i hemstaden 2016 ordnade en släkting en blinddate. På ett café över en kaffe förklarade tjejen att hon inte var intresserad av något förhållande, men de höll ändå kontakten efteråt. 

– Jag vet inte hur det gick till egentligen, men sen gick det väldigt fort, skrattar Gürkan. 

Det blev många resor till Turkiet för Gürkan och paret förlovade sig i början av 2017. 

– Vi gifte oss borgerligt i maj utan att göra någon större grej av det. Att få visum i Sverige tar väldigt lång tid, så vi ville få igång processen. Men när Cigdem äntligen fick visum och flyttade hit i februari 2018 kunde vi börja planera vår bröllopsfest. I juli firade hela 450 gäster vårt giftermål hemma i Adana, berättar Gürkan.

Paret bor i lägenhet på Norrstrand och Cigdem pluggar Svenska för att kunna studera till förskollärare.

– Hon är jätteduktig men behöver ut och träffa folk och prata mer. Det är ju svårt nu i coronatider, men vi letar efter volontärarbete eller liknande, berättar Gürkan.

Sedan första mars pågår en stor renovering av Pizzeria City. Det började med att ventilationen behövde byggas ut, och  Gürkan passar på att renovera upp lokalen.

– En del gäster kommer för maten, men en stor del kommer för atmosfären och personalen. Det blir en stor skillnad, vi byter golv och tak, målar väggar, renoverar badrummen och bygger en ny bar. Och så gör vi om hela köket och bygger en sportbar med ett bra ljudsystem. Det blir fint och mysigt med en lyxig känsla, berättar Gürkan. 

I stort kommer menyn stå kvar som tidigare, men en grill är inköpt för att kunna erbjuda även högrevsburgare. Och så kommer han utöka med fler veganska rätter. 

– Nu hoppas jag på att pandemin lägger sig så vi kan köra på för fullt. Då kommer jag nog öka öppettiderna också, avslutar Gürkan. 

Renoveringen är i full gång och i slutet av april öppnar City igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.