Odla med Mela

Kul att vara igång! Har man plats och möjlighet att börja odla inomhus är denna tiden väldigt rolig och ger hopp om våren. 

Här på Hammarö är vi i växtzon två, på gränsen till tre. Det kan vara bra att veta när du väljer vad du ska odla och när du ska så dina fröer.

Nu är det dags att plantera om chili och paprika till fullstor mjölkkartong. Det är inte för sent att så dem nu, du får bara lite senare skörd. I mitten/slutet av februari sår jag tomater som ska stå på friland eller i kruka utomhus. De tomater som ska få bo i växthuset får snällt vänta till mars. Min man har önskat sig Physalis i år, så det har jag också sått nu. Jag valde sorten Kapkrusbär för det ska visst bli större bär på den än på Gyllenbär. Var du köper fröer är en smaksak. Försök få fröer av en vän och håll utkik efter rea som brukar vara vid den här tiden. Googla! 

Gurka och squash till exempel växer väldigt fort, så de kommer hinna bli för stora innan utplantering. Därför får dessa sorter vänta litegrann. 

Jag försår även en del blommor nu. Akleja, Stockros och Petunia. Läs noga på fröpåsen, där står detaljerna du behöver veta för en lyckad sådd. Ettåriga blommor får du så varje år. Kom ihåg att perenner, alltså fleråriga blommor, blommar oftast först andra året. Ta egna frön på de ettåriga efter säsong så slipper du köpa nästa år. 

Nu är det även läge att ta fram övervintrade Pelargoner från vinterdvalan. Jag klipper ner dem och sätter klippen i vatten. När de får rötter sätter jag dem i jord så jag får nya plantor. Jag låter moderplantorna vila någon vecka innan jag planterar om dem och ger näring. 

Spartips! Om du inte är säker på om odling är din grej men vill prova, så ta frön från en köpt chili, tomat, paprika eller vad du är sugen på, och testa dig fram. Jag förespråkar då att köpa ekologiska frukter. Tomater är väldigt lättodlade, de kommer upp ganska snabbt.Ge dom lite vatten och näring så är de nöjda. 

Barnen satte för ett par år sedan vid den här tiden på året en äppelkärna. Plantan blev ett litet miniträd på en säsong och är nu utplanterad i trädgården. Det lär dröja väldigt många år innan det eventuellt bär frukt, men barnen är överlyckliga. 

För att hålla reda på dina sådder kan du klippa remsor av ett gammalt lock till en smörförpackning och skriva på med en permanent märkpenna för att märka upp dem. 

Sorgmygg är ganska vanligt att få oavsett jord. Deras larver äter gärna späda rötter, vilket kan döda en liten planta. Jag strör lite kaffesump på jorden för det gillar de inte. En och annan sorgmygga får jag ändå, men så få att de inte hinner förstöra mina plantor. 

Hoppas du fick några användbara tips!

Chilin blommar.
Så här ser pelargonen ut efter nedskärningen.
Nu är de på väg upp, Physalisplantorna.
Sticklingar av pelargon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.