#pressatläge

Text: JONATHAN  Foto: CHRISTINE, PRIVAT

– Det landsomfattande upproret har nått Hammarö kommuns förskolor.

Upproret #pressatläge startades vid årsskiftet av förskolepersonal för att slå larm om den alltmer pressade arbetssituationen på landets förskolor. Nu tar personalen på Hammarös förskolor bladet från munnen. HammaröNytt samlade tre förskolepedagoger för att diskutera vad upproret betyder och förväntas leda till.

Förskolans verksamhet berör mängder av småbarnsföräldrar och är ständigt en het potatis att diskutera. Enligt Skolverkets statistik finns det 9 813 (2016) förskoleenheter i Sverige. 21 av dem finns i Hammarö kommun varav 17 drivs i kommunal regi. Syftet med Förskoleupproret är att synliggöra de problem som förskolepedagogerna brottas med. Varje dag. 

   Sociala medier är idag en öppen arena för debatt, opinion och diskussion. Upptagningsområdet är obegränsat och möjligheterna att tillsammans samla kraft i en viktig fråga är stora. Kärnan till informationsspridningen för Förskoleupproret finns under hashtaggen #pressatläge och har fått mängder av förskolepedagoger att ansluta sig i ledet. Signalerna från alla delar i landet är tydlig. Förskolorna mår inte bra.

– Som pedagog behöver man de rätta förutsättningarna för att kunna göra ett bra jobb och Förskoleupproret har blivit en megafon för att lyfta problematiken till beslutsfattarnas nivå, säger Lillebil Ackerot. Fler låter mer, så enkelt är det. 

Den 26 maj åkte Diana Hall, Lillebil Ackerot och Sofia Wiktelius tillsammans med åtta andra förskolepedagoger från Hammarö kommun till Stockholm för att manifestera. Det fanns en oro, dels från arrangörerna i Stockholm och dels från de inresta, om att signalen skulle bli för svag.

– Det är viktigt att det här upproret verkligen gör ett avtryck, säger Diana Hall. Känslan innan vi åkte till Stockholm var att uppslutningen med 1 000 föranmälda skulle bli för dålig. Det är ändå 30 000 som har gått med i Förskoleupproret. Nu blev vi drygt 3 000 till slut och det kändes bra.

– Jag gick längst fram i tåget från Nybroplan till Mynttorget. När jag vände mig om och såg alla bakom kändes det otroligt mäktigt. Vi pratar ståpäls, säger Lillebil Ackerot.

Den mediala bevakningen lyste dock med sin frånvaro. Med undantag för några ynka notiser så hamnade manifestationen i radioskugga. Budskapskampen får fortsätta att finna näring på Facebook där ointresset från media snarare har piskat upp kraften ännu mer.

– Jag tror att de flesta förstår att det är viktigt med en likvärdig förskola för alla, säger Diana Hall. Det är en riksomfattande fråga som är allvarlig och naturligtvis speglas den nationella problematiken av sig hos oss i Hammarö kommun.

En annan signal för att ge upp-roret ytterligare skjuts är de budskapstyngda tröjor som all personal uppmanas att bära. Frågan kring dess vara eller icke vara har dock valsat runt på remiss, inte bara i Hammarös kommunhus.

– Först när Karlstads kommun godkände tröjorna fick vi klartecken från Hammarö kommun, säger Diana Hall. Budskapet vänder sig inte till någon enskild arbetsgivare utan är ett blocköverskridande budskap. Att det skulle vara ett problem tycker vi är en väldigt märklig tolkning. Nu är det dock fritt fram att bära dem och intresset är stort.

– Vi är ju inte ute efter att ”sätta dit” någon. Vi vill ha ett bra samarbete och en konstruktiv dialog med kommunen i de här frågorna, säger Sofia. Syftet är ju att skapa en god arbetsmiljö för alla inom förskolan. Både barnen, föräldrarna och pedagogerna. Det är vad vi vill.

Som så många andra beslut i en kommun så styrs beslut kring förskolan av ekonomi. I grunden är det pengar som ska trollas på plats på rätt ställe med så få missnöjda som möjligt. Ett uppdrag som inte sällan ställer olika krav och behov på sin spets.

– Naturligtvis förstår vi att ekonomin styr mycket, säger Sofia Wiktelius. Men neddragningar ska inte få leda till att någon tar skada. Varken barn eller pedagoger ska få lida. En diskussion om vad som är bäst för alla är viktig att ha. Den diskussionen vill vi ha med de som fattar besluten.

Hammarö kommun har signalerat att skolverksamheten kommer att bli tillpytsad i runda slängar en miljard kronor de närmsta åren. Det är budskapet inför höstens val. Diana Hall, Lillebil Ackerot och Sofia Wiktelius tycker dock inte att Förskoleupprorets specifika krav får tillräckligt med syre i den budgeteringen. Det handlar inte bara om nya lokaler, det handlar om legitimerade pedagoger som vill jobba och inte minst trivas i den kommunala barnomsorgen.

– Hammarö står inför stora utmaningar, säger Diana Hall. Det satsas en miljard på skolan i vår kommun. Och det är bra. Men vilka ska jobba i den miljarden? Vi står inför en personalkris som börjar ge sig tillkänna och
vi ligger på 211:e plats i lönelistan nationellt – hur ska vi kunna rekrytera personal till den kommande miljardsatsningen? Jag får inte ihop det.

#pressatläge är en kraftsamling utan like inom barnomsorgen. Rösterna är många och tydliga. Men trots krutet i upproret finns det en oro för att frågorna ska tyna bort i maktens korridorer.

– Jag är tyvärr pessimist, säger Diana Hall. Jag har varit fackligt aktiv i många år och vet hur tungt det kan vara att få politiken att lyssna. Jag känner att jag verkligen vill trycka på alla knappar som det går att trycka på nu. Det är nu det gäller. Vi måste visa att vi kan pressa oss genom kaklet den här gången.

Till vänster: Lillebil Ackerot, Diana Hall och Sofia Wiktelius.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilderna är tagna under demonstrationen i Stockholm.

Foto: privat

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.