SOPRANEN SOM INTE BLEV VETERINÄR – vi träffar Anna-Maria Krawe

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

Ibland börjar även det mest självklara yrkesvalet krokigt. Så är fallet med Anna-Maria Krawe, idag sopran på Wermland Opera.

Anna-Maria är född i Örebro men uppväxt i Karlskoga, och det tog några år innan hon landade i Värmland och här på Hammarö. Vägen hit var krokig, precis som yrkesvalet.

Det var inte musiken och sången som stod överst på listan över önskejobb. Nej, det var veterinär Anna-Maria skulle bli. Ett val som till stor del byggdes på hennes stora intresse för hästar och ridning.

Musiken hade hela tiden funnits med som en hobby. Hemma gick hon omkring och sjöng mest hela tiden, och många som hörde henne sjunga tyckte att hon skulle satsa på sången. Men hon valde att spela klarinett istället.

– Jag har aldrig varit någon teaterapa, utan snarare är jag lite blyg privat, säger Anna-Maria.

Men under högstadiet bestämde sig Anna-Maria för att börja ta sånglektioner och tyckte att den klassiska repertoaren var det som lockade mest. Sånglektionerna fortsatte även under gymnasietiden, och klarinetten byttes ut mot piano. Fortfarande var hästarna det största intresset, och Anna-Maria tränade och tävlade i dressyr på hög nivå. Direkt efter gymnasiet sökte Anna-Maria till sånglinjen på Vadstena Folkhögskola, en högklassig förberedande sångutbildning. Men hon blev inte antagen.

– Jag var helt enkelt för okunnig om vad som krävdes, alltså dåligt förberedd, säger Anna-Maria och ler lite blygt.

Istället blev det som planen var från början, studier på Komvux med inriktning på natur för att kunna plugga vidare till veterinär. Men Anna-Maria kunde inte riktigt släppa det här med sången. Kanske skulle hon bli sångare ändå? Hon sökte in till Vadstena ett par år senare, och den här gången kom hon in. Så Anna-Maria med häst flyttade till Vadstena.

– Det blev en onödigt jobbig tid med både sångutbildning och att ha sin häst inhyrd utan ridhus i närheten, men det gick ihop ändå på något vis, berättar Anna-Maria.

– Under dessa år skiftade jag fokus från hästarna till musiken. Sången blev det viktigaste, fortsätter hon.

Så kom kärleken in i livet i form av en pianist. Han började studera i Malmö och Anna-Maria flyttade till Lund efter sin utbildning. Mer studier följde, denna gång blev det Musikvetenskap i Lund i ett år,  följt av en kurs i pedagogiskt drama i Malmö och sånglektionerna fortsatte, nu för en lärare på Musikhögskolan i Malmö. Efter ungefär ett år i Skåne sålde hon hästen för att kunna koncentrera sig på sången.

Anna-Maria drabbades av prestationsångest redan i Vadstena, men nu eskalerade den. Hon blev än mer självkritisk och började tappa tron på sig själv och sina färdigheter. Som tur var kom hon i kontakt med en mental tränare, van att hjälpa högpresterande personer, och som dessutom kände till en bra sånglärare i Stockholm. Det blev en sommarkurs i Stockholm för denna lärare, som följdes av flytt till Stockholm samma höst för att kunna fortsätta sjunga för honom. Fyra dagar i veckan blev det sånglektioner, och kurser på alla lov och helger. Hade läraren fått som han ville hade Anna-Maria övat sång åtta timmar om dagen.
– Det är ju bra att öva, men det säger ju sig själv att det inte fungerar att sjunga så mycket, fortsätter Anna-Maria.

Istället blev det språkstudier i Franska, Tyska och Italienska på halvtid samtidigt som sånglektionerna pågick. Under tiden i Stockholm utvecklades sången väldigt mycket, men samtidigt blev livet väldigt uppbundet kring lektioner och kurser, vilket gjorde att glädjen i sången försvann. Anna-Maria slutade ta lektioner.

– Jag kände att jag inte ville ta en endaste sånglektion till i hela mitt liv, säger Anna-Maria.

– Att åka till Italien och plugga italienska på plats blev nästa projekt.

Men under sommaren var flera konserter redan bokade, och succesivt kändes sången rolig igen.

En väninna valde att följa med till Florens, också för att läsa italienska men även ta sånglektioner. Anna-Maria följde med väninnan till hennes sånglärarinna, och med nyväckt glädje för sången kändes sånglektioner som en bra idé igen. Det blev två kurser i italienska och sånglektioner i sammanlagt sex månader innan det bar av hem till Sverige igen. Med sig hade hon orden från läraren; Du måste söka in till Operahögskolan.

Väl hemma mellanlandade Anna-Maria några månader i Malmö innan hon landade i Stockholm. Hon varvade jobb och sånglektioner för en lärare på Musikhögskolan i Stockholm under ett år, innan hon sökte och kom in på Operahögskolan. Studierna varade i tre och ett halvt år och utökades med en extra termin som blev till praktik på Wermland Opera och en roll i uppsättningen En smärre skandal. Hösten därefter erbjöds Anna-Maria en roll i uppsättningen Pinocchio på Wermland Opera. Och där träffade hon kärleken igen.

Anna-Maria har ett långtidskontrakt med Wermland Opera. I september sätts The Greek Passion upp där hon gör en av rollerna, och efter jul väntar en roll i Läderlappen. Mellan de stora sceniska produktionerna ger hon en del egna konserter.

Idag bor Anna-Maria här på Hammarö tillsammans med sin man Ole Wiggo och har återupptagit sitt intresse för hästar. Hon har två dressyrhästar som vi säkert får se på tävlingsbanan tillsammans med sin matte inom en snar framtid. När hon inte har någon uppsättning eller tränar och sköter om sina hästar jobbar hon gärna i sin trädgård. Ett intresse som växte fram när de flyttade till huset här på Hammarö. Och vi kan även avslöja att hon är riktigt duktig på att baka kaffebröd.

Anna-Maria berättar engagerat under vår intervju.

Silvia, en av familjens två katter.

Den andra katten, Gustav, håller sig på utsidan och vill inte vara med på kort.

Fin detalj från det vackra köket.

Husets vakthund består av betong och trivs fint framför den öppna spisen.

På väg för att möta upp HammaröNytt med det vackra växthuset i bakgrunden.

På fikabordet fanns en bukett av vårens första tulpaner och levande ljus ökade på mysfaktorn.

Pressbilder från två av Anna-Marias föreställningar.

Överst En Gentlemans Handbok i Kärlek och Mord och under den ser vi en underbar bild från L’Orfeo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.