Tidskapsel nedgrävd

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN, KRISTINA

Att läsa historia kan vara väldigt roligt. När man dessutom kan få till det så att man knyter ihop dåtid med nutid blir ämnet än mer spännande. Det har Hammarlundens femmor tagit fasta på och skapat en tidskapsel.

Hela projektet Tidskapsel startade med att eleverna i femman på Hammarlundens skola läste om medeltiden. Den självklara frågan eleverna ställde var hur man kunde veta så mycket om vad som hände då, för hundratals år sedan. Alla de fynd som gjorts under flertalet utgrävningar runt om i landet och världen över har gett svaret.

För att hjälpa framtidens arkeologer eller historieforskare att få veta mer om vår tid bestämde sig eleverna i 5c för att skapa en tidskapsel. Alla tre femmorna på skolan blev involverade i projektet som påbörjades i samband att höstterminen startade. 

Först fick de ta reda på i vilket material deras tidskapsel skulle vara. Här fick de lära sig att plåt rostar och förstörs, att trä och kartong förmultnar. Valet föll på en stor glasburk som skulle rymma lagom många saker. Sen fick barnen tänka och tycka till. Vad var viktigt att spara till framtiden som kunde lära ut hur livet under 2020 såg ut?

De tre klasserna har fått skriva varsit gemensamt brev där de berättar om hur deras liv ser ut idag. De berättar om vilken mat de äter, vilka sporter de håller på med och vilka de är. De berättar också om Coronapandemin och skickade med en fråga, vet ni hur livet efter döden ser ut? Det stoppades även ner andra saker, bland annat en karta över Hammarö, gem, blyertspenna med tillhörande suddigum, en tiokrona och en gammal mobiltelefon med laddsladd. Plats gjordes också för ett kort och information om Black Lives Matter och det viktigaste av allt, ett fotbollskort med Lionel Messi. 

– Pennan och suddet är viktigt för vi tror inte man kommer att använda sådana saker i framtiden, säger Noel Johansson, elev i klass 5C.

Kapseln är nu nedgrävd på en dryg halvmeters djup på skolgården och nogsamt överöst med sand och jord som flera av barnen fick hjälpa till att skotta över. Ovanpå kommer de att placera en stor sten. Den kommer visa var tidskapseln ligger och se till att den inte grävs upp i närtid.

Det här med tidskapslar är inget modernt påhitt. I Uppsala domkyrka har det hittats en tidskapsel som är från 1800-talet. I Amarillo, Texas, finns Helium Centennial Time Columns Monument där fyra olika tidskapslar har grävts ner. De grävdes ner 1968 och är tänkta att öppnas 25, 50, 100 och 1 000 år efter de att de grävdes ner. De här exemplen är bara två i raden av många andra tidskapslar som hittats runt om både i Sverige och utomlands.

Nu har alltså Hammarö fått en egen tidskapsel. När den ska grävas upp eller vem som ska göra det vet man i dagsläget inte. Men om de väntar i 70 år är chansen stor att många av de barn som var med och grävde ner den även får vara med och gräva upp den. Och om livet får ha sin gång, även deras barn och barnbarn. Det vore väl riktigt häftigt!

 Noel Johansson var den som fick att ta de första spadtagen för nedgrävningen.
Här står han beredd med spaden och tidskapseln.
Tidskapseln med innehåll som tydligt visar vår nutid.
Nu syns den inte mer. Låt den få ligga ifred i många, många år.
Klassläraren Lena Mattsson med representanter från varje femteklass. 
Från vänster Elma Hamzic Orre, 5B, Signe Johansson, 5A och Noel Johansson, 5C.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.