Bilfantast med motorolja i ådrorna – vi träffar Jerry Westlund

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN, KRISTINA

Det står en mängd rariteter i garaget där Jerry huserar. Även om bilarna inte är hans egna så märks det att hans hjärta slår lite extra för var och en av dem. För Jerry har varje bil en egen själ och behandlas därefter.

I 40 år har Jerry Westlund mekat med bilar och gjort sig ett namn i hela Mellansverige, bland annat för sin stora kunskap om lyxbilar som Rolls Roys, Jaguar, Porsche och Bentley.

– Det är inte många som kan laga sådana bilar längre, berättar Jerry med viss stolthet i rösten.

   Redan i början av 70-talet inleddes karriären, då på Branzells där han fick lära sig grunderna i verkstadsarbete och det mesta inom bilel. Han fick då mest arbeta med startmotorer och generatorer. Ganska snart började han meka med bilar hemma i pappas garage på Skoghall för att sedan ta steget att starta eget. Företaget Jerrys Bilel och motor AB föddes i februari 1979. Ganska snart blev garaget för litet för verksamheten, och han och pappa Alf som hade egen byggfirma byggde 1982 lokalen han nu huserar i på Hantverksvägen. En lokal som han byggt ut två gånger sedan dess.

När Jaguarexperten Robbans bilverkstad i Ahlmarkshuset i Karlstad la ner sin verksamhet hänvisades kunderna till Jerry, som med sin stora kunskap om sportbilar tacksamt ökade sin kundkrets. 

– Jag har byggt två egna porschar och köpt och renoverat flera andra. Just Porsche ligger mig extra varmt om hjärtat, jag tror det är själva designen som gör det, berättar Jerry som i samma andetag säger att Morgan, det är väldigt goa bilar det med.  

Jerry har inte legat hemma och rullat tummarna på sin fritid heller. Han brygger eget öl, har tagit flygcertifikat och flugit i 14 år med sportflyg-klubben i Karlstad. Jerry har även spelat golf i många år och som 14-15-åring tävlade han på elitnivå i gokart. Gokart la han av med i slutet av 70-talet men fick ett återfall 2010 då han köpte sig en maskin och började köra igen. 

   Den omåttligt populära bilutställningen Mörmo Classic Car Show startade han och kompisgänget 2012 efter en inspirerande resa till USA. Funkar det där så kan det lika gärna fungera i Skoghall, resonerade han. Och det gjorde det ju. Och reser, det gör han gärna. Bland annat för att se Formel 1-tävlingar.

– Jag var på invigningen av Circuit of the Americas utanför Austin Texas i oktober 2012. Det var mäktigt! Och så har jag besökt banan i Minneapolis, Hockenheimring i Tyskland och Hungaroring i Ungern, berättar Jerry.

Nu har Jerry beslutat sig för att sälja Hammarös ”Macken”. 

– Jag har hållit på så länge nu, och det är inte lika roligt att meka med nya bilar. Jag kommer lämna över verksamheten till någon som brinner för det, för jag vill att företaget ska leva vidare, säger Jerry som blir 64 år snart och känner att det är dags att trappa ner. Men lägga av helt, det ska han inte. Han äger även fastigheterna intill på Mörmons industriområde tillsammans med kompisgänget, och där planerar Jerry att gå tillbaka till grunderna. 

– Jag håller på att göra iordning en lokal och där ska jag laga startmotorer och generatorer, precis som jag gjorde på Branzells. Back to basic liksom, avslutar Jerry skrattande. 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.