Bisyssla med sting

Text: KRISTINA  Foto: CHRISTINE

– Anna är sjuksköterskan som älskat hudvård sedan väldigt unga år.

Långt ut på Tynäs, i en nybyggd villa vid Vänerns strand, träffar vi Anna Willman en kylig aprildag. I en paviljong på gården driver hon sitt företag. När hon öppnar altandörren hör vi isen mumla att den vill släppa taget.

I många år jobbade Anna Willman på en specialklinik som transplanterade benmärg på Sahlgrenska. Där fick väldigt sjuka patienter högspecialiserad vård. Efter det har hon varit på onkologen på Centralsjukhuset i Karlstad samt utbildat sjuksköterskor på Karlstads universitet. För närvarande har Anna en doktorandtjänst och forskar kring sjuksköterskors kompetens. Och Anna verkar kunna utnyttja dygnets timmar till fullo. Hon kombinerar familjeliv, doktorandtjänst och sin egen verksamhet inom hudvård och hälsa. I sitt företag Hammarö Hud och Hälsa erbjuder Anna estetiska och medicinska injektionsbehandlingar, micro needling och kemisk peeling. Med fillers och Botox slätar hon ut rynkor, förbättrar hudkvaliteten och skulpterar läppar och kinder.   

– Det är roligt att ha den här kreativa delen, och att få jobba praktiskt. Det är jättekul, berättar Anna. Det här har alltid varit mitt intresse, ända sedan jag var väldigt liten egentligen. Jag köpte min första kräm som jag hade läst in mig på när jag var 19 år. Det här är mitt ”gräv där du står” liksom. Det kommer så enkelt och naturligt för mig, för det är mitt stora intresse som jag brinner för. Jag läser så mycket inom det här området, så varför inte jobba med det?
Anna startade företaget redan i höstas, men det är först nu hon känner sig redo att öppna upp för allmänheten. Tidigare hjälpte hon familj och vänner, men förfrågningar kommer löpande nu. Verksamheten bedriver hon hemma i ett litet hus på gården. Och nu börjar folk hitta ut till henne, längst ut på östra Tynäs.

– Vissa kommer kontinuerligt, om man har ett hudvårdsprogram till exempel. Andra kommer för enstaka behandlingar. De vanligaste behandlingarna är fillers, botox och kemisk peeling. Den typiska kunden är en kvinna och mellan 40 och 65 år, men även män kommer allt oftare. Man vill ofta få mer lyster i hyn och se mer frisk och hälsosam ut. En del känner inte igen sig själv, har kanske fått förändringar som bekymmersrynka eller blivit lite insjunken, berättar Anna.

Anna berättar att när man blir äldre så sjunker man ihop under huden. Fett, muskler, skelett och ligament förändras och gör att man krymper ihop.

– Vissa delar kan återskapas genom att injicera hyaluronsyra/fillers som är ett naturligt ämne vi har i kroppen, till exempel i hud, knän och leder. Det fyller ut den volym som är förlorad. Det har även andra fördelar genom att det drar åt sig mycket vätska och huden ser fräschare och friskare ut. Det är ett ingrepp som sker under kontrollerade former, berättar Anna.

Anna är certifierad, vilket innebär att hon har stor kunskap om nerver och kärl, om produkterna och hur de ska användas, teknik och risker. Det finns även en läkare knuten till kliniken som hon kan konsultera. Det är Estetiska Injektionsrådet som certifierar, vilket innebär att man får behandlingar som är säkra och trygga och med bra kvalitet.
   Trenden just nu är små behandlingar på fler ställen, för att känna igen sig själv och vara sitt bästa jag.

– Det kan vara så att man med åldern har fått förändringar och genom att justera väldigt lite kan man återskapa sitt utseende, berättar Anna.

   Det absolut hetaste nu är kemisk peeling. Det har hänt mycket senaste åren, nu är det väldigt effektivt men även vårdande på ett helt annat sätt än tidigare. Kemisk peeling innebär att man lägger på olika syror på huden. Man kan använda det på acne, rynkor, rosacea, matt och grådassig hy. Det ger även en långtidsverkande och föryngrande effekt. Beroende på hudkvalitet kan man behöva en behandlingsserie för att få full effekt. Men har man fin hy kan det räcka med en behandling på våren och en på hösten. Även smårynkor går att få bort, berättar Anna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.