Dags att stämpla ut

Text:LENNART HYNYNEN  Foto: CHRISTINE HOLM

Grått och trist precis som vanligt i november. I alla fall när det gäller brottsligheten här på ön. 

Det är klart att det händer saker som inte tillhör lagligheterna även här. Men som polis måste jag säga att den här ön är väldigt trygg att bo på. Tittar vi på antal anmälningar så har vi i november endast fått in 71 stycken. Och det mesta handlar om småbrott som snatterier och cykelstölder. 

   Men något som har ökat jämfört med förra årets novembermånad är inbrotten. Åtta hus och fem lägenheter har blivit drabbade. Vi är rätt säkra på att de som gör detta är narkomaner. Vi har koll på dessa kanaljer men kan inte punktmarkera dem 24/7.

Som vanligt måste jag höja ett varningens finger för bedrägerier. Vanligt är att man blir uppringd och får något scenario framlagt. Det kan vara någon som swishat till dig och vill att du swishar tillbaka. Eller någon påstår att du är smittspårad på grund av Covid-19. Du ska betala för provtagningen och det ska göras direkt genom att logga in på ditt Bank-ID. Då säger jag bara så här. Du ska aldrig, ALDRIG lämna ut information eller logga in på Bank-ID eller swisha på uppdrag av någon annan. Hur trovärdiga de än låter. Dessa bedragare blir mer och mer slipade och det är lätt att tro på dem. Men tänk efter innan det är för sent.

Som vanligt har vi i polisen varit flitiga och kontrollerat er trafikanter. Och det har gett resultat. Vi har tagit 25 fortkörare och 28 rattfyllerister. Skrämmande tycker jag. Nu är det inte bara alkohol som de åker fast för utan även narkotika. Nu så här inför storhelgerna miss-tänker vi att den här typen av brott kommer att öka. Ska du festa och ta en stänkare eller två så kör inte från festen och låt bilen stå helt dagen efter. 

Nu har min tid som kommunpolis snart nått sitt slut. I mitten av december tackar jag för mig då jag går i pension. Istället för att jaga bovar och bus kommer jag nu istället ägna mig mer åt den andra jakten, framför allt på vildsvin. Och så ska jag fiska mycket. Lägg sedan till dotter på annan ort, hus, hund, båt och min älskade sambo. Nej, tråkigt lär jag inte få. Min ersättare är redan utsedd och kommer att presenteras i nästa nummer av HammaröNytt. Nu får jag tacka er som läst mina krönikor och önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt 2021.

BE CAREFUL OUT THERE!

Lennart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.