Dansen förde dem samman – vi träffar Karl och Bettan

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN

Det är som ”Karl och Bettan” de är kända i danssverige. Karl Lettenström och Elizabeth Lindström tillhör sverigeeliten med flera SM-medaljer i bugg i bagaget.

Bettan och Karl.

Båda började tidigt i livet att dansa, Bettan på Varaslätten och Karl i Molkom. Dansen blev bådas passion och glädje, och fortfarande är det glädjen som är det primära. 

– Jag började tävla när jag var åtta år, och jag har alltid tyckt att dansen är så himla rolig. Och jag hade inga krav hemifrån, ville jag dansa så fick jag, berättar Bettan.

Bettan flyttade upp till Karlstad 2008 till sin dåvarande pojkvän Andreas, och blev då medlem i dansklubben Rocksulan. Med honom deltog hon i SM flera gånger, och kom som bäst på fjärde plats i bugg.

– Under flera år tävlade jag också i dubbelbugg i olika konstellationer, bland annat med hammaröbördiga Martina. Och under SM 2014 tog jag guld med Ida och Jonathan, som nu faktiskt även han bor på Skoghall.

   När Andreas valde att sluta dansa år 2014 stod hon utan buggpartner.   

– Jag hade fått blodad tand och ville verkligen inte sluta dansa utan fortsätta träna och utvecklas, berättar Bettan.

Karl började dansa redan som sexåring, båda storasystrarna buggade så det föll sig naturligt. Han hittade tidigt en danspartner och de tränade och tävlade i bugg, boogie woogie och rock´n roll fram tills de skulle fylla 18 år. När partnern valde att sluta började Karl att dansa med andra under några år, bland annat med en av systrarna. Men så blev han ihop med en danstjej från Västerås och de började dansa ihop. När hon efter några år ville flytta hem igen hängde Karl på, men de fortsatte tävla för Rocksulan. 

   När det förhållandet tog slut flyttade han åter hem till Karlstad och stod så även han utan danspartner. Karl och Bettan hade några år tidigare lottats ihop vid två olika skojtävlingar och vunnit båda. 

– Bettans kille tyckte att vi skulle testa att dansa, tävla och satsa ihop, och det blev ju klockrent, berättar Karl.

Båda kände att de fungerade väldigt bra som danspar, och att de hade stor chans att bli riktigt bra tillsammans. De delade det driv som behövs när man ska satsa mot toppen.

– Vi var båda i ett läge i livet där vi hade möjighet att verkligen satsa på dansen, vi hade bra förutsättningar både mentalt och i kvalitet och vi hade både tid och lust att träna väldigt mycket, berättar Karl. 

Så Hösten 2014 började de provträna ihop. Vid första tävlingen som genomfördes efter bara någon månad kom de på fjärde plats. Mot sverigeeliten. 

– Jag var en byxtjej precis som de flesta andra tjejer som idag tävlar i bugg. Karl hade dock en tanke om att jag skulle tävla i klänning eller kjol. Och Karl stod på sig, skrattar Bettan.

– Ja, det var ett krav från mig, jag älskar effekten som blir av en klockad klänning plus att väldigt få har det nu för tiden. Vi kom ju in som nytt danspar och mötte de som tävlat tillsammans under många år, så det blev en möjlighet för oss att särskilja oss, berättar Karl.

   Att även välja tävlingskläder med mycket färg och dansa med mer fart och explosivitet blev deras signum.

Efter denna första tävling började de klättra på prispallen. Ett lag-SM-guld 2015 i Örebro blev avgörande både för paret och klubben. De slog då de regerande svenska mästarna i bugg. 

– Vi fick bevis på att vi kan stå överst på pallen, berättar Bettan som nu började tro på allvar att de verkligen skulle kunna bli bäst i Sverige. Och det var då de började satsningen på riktigt. 

2016 gick SM av stapeln dagen innan nationaldagen. Det blev jubel i lokalen när de kom till finalen i blågula kläder, och de vann SM för första gången.

– Två par från Uppsala hade turats om att vinna SM varje år från 2008 och inga andra hade knappt ens kommit i närheten, så när vi vann blev det väldigt stort, berättar Bettan som fick ännu en nytändning.

   De vann då med minsta möjliga marginal och bestämde sig för att vinna nästa SM utan tvekan.   

Karl och Bettan är numera inte bara danspartners, de är även ett par privat. De kommer fram till att de blev ihop runt jul 2018. Många spekulerade kring huruvida de var ett par eller inte under lång tid, och det kanske inte var så konstigt då de redan 2017 flyttat ihop i en lägenhet på Skoghall. 

– Vi ville ha nära till träningslokalen. Då tränade vi i Hammarö Dancing Teams lokaler och där var vi ju fem till sex gånger i veckan. Jag har inget körkort och hade precis blivit singel och Karl hade blivit av med sitt andrahandskontrakt, och samtidigt satsade vi för fullt på dansen. Folk trodde det var något mellan oss länge, och jag orkade inte höra det där till slut, skrattar Bettan.

   Men till slut fick de lov att erkänna för sig själva att de verkligen tyckte om varandra på riktigt. 

Bettan köpte lägenheten på Clevevägen under våren och tillsammans helrenoverade de den samtidigt som de satsade för fullt inför SM. Bettan, som aldrig hade utforskat Hammarö förutom danslokalen, blev glatt överraskad. 

– När vi hade bott här ett tag upptäckte vi mer och mer av ön och fann att vi bor väldigt nära vattnet och att det är ju hur fint som helst här, skrattar Bettan som drar med sig Karl ut på långa promenader för att lära känna sin nya hembygd. 

Vid en promenad kom de till en badplats de båda kände igen, och det visade sig att de som 9-12-åringar varit där tidigare. Tillsammans. 

– Vid ett dansläger här på Hammarö drog min danspartner hem över natten, så jag hängde med Bettan och hennes kompisar på kvällarna. Vi gick ner dit och badade tillsammans. Men efter lägret hade vi ju ingen kontakt alls förrän Elizabeth flyttade upp hit till Karlstad många år senare, skrattar Karl som kände att cirkeln var sluten nu när de lever tillsammans här på ön.

VID SM 2017 i Kalmar vann Karl och Bettan utan tvekan, de fick majoriteten av alla de sju domarnas ettor i snabba rundan.  

– Drivkraften har inte varit att vi ska vara bäst, utan att vi känt att vi kan utvecklas och bli ännu bättre, berättar Karl.

   SM 2018 gick i Skövde och de kom etta i snabba och trea i ”slowen” som viktas lägre, vilket ändå räckte till ett SM-guld. 

   2019 gick SM i Gävle och de vann den snabba omgången och kom tvåa i långsamma. Stora målet för 2020 blev att bli bättre i långsamma för att bli etta i båda tävlingsrundorna.

i mitten av maj skulle årets SM i bugg gått av stapeln i Örnsköldsvik. Ett SM som paret tränat hårt inför senaste året. De hade hunnit börja planera tävlingskläder, inlett sin deff och ställt in sig mentalt när Covid-19 slog till och allt ställdes på ända. 

– Luften gick verkligen ur oss när det stod klart att tävlingen blev inställd, berättar Karl som då omgående släppte dieten, tog med sig Bettan och köpte varsin semla för att trösta dem med. 

Karl och Bettan har sedan första SM-guldet 2016 fått för-frågningar om att undervisa, kanske för att de inte gjorde riktigt som alla andra. Men det var först 2017 som de på riktigt började arbeta med dansen och boka upp majoriteten av helgerna för undervisning runt om i landet. 

– 2018 gjorde vi bort oss, vi glömde bort att boka in lediga helger. Det blev träning, tävling och undervisning hela veckan om hela året. Vi lärde oss av det så 2019 lämnade vi en helg i månaden tom för återhämtning, berättar Karl.

Undervisningen gav lite inkomst samtidigt som de utvecklade sig själva. 

– Ja, det finns inga pengar i den här sporten tyvärr. Vi är i stort sett det enda aktiva tävlingsparet som undervisar tillsammans i den här utsträckningen och på den här nivån, och det kan vi göra för att vi kan styra över vår arbetstid själva. Jag har eget företag som Bettan är anställd i, så vi bestämmer ju själva hur vi vill lägga upp arbetsveckan, berättar Karl som utöver dansen är webbutvecklare. 

   Bettan är illustratör och grafisk formgivare och de arbetar ofta tillsammans i olika projekt.

   All undervisning är nu inställd vilket blev ett stort ekonomiskt tapp för paret. Och precis som många andra sökte de nya infallsvinklar för att kunna fortsätta erbjuda sina tjänster. 

– Vi byggde webbplatsen danslokalen.se där vi lägger vi upp undervisning i form av filmklipp i en webbshop. Vi har filmat första programserien ”Karanträna med Karl och Bettan” hemma i strumplästen i vårt vardagsrum, just för att visa att man enkelt kan träna hemma, berättar Karl.  

Musiken i klippen är dansbands-låtar som de fått tillstånd att använda. Och till varje klipp finns en spotifylista med låtar-na. Fem klipp är hittills inspelade men fler är planerade.

– Ja, vi vet ju inte hur länge det här kommer pågå så vi får nog fortsätta ett tag till, avslutar Bettan. 

Bettan och Karl under vår intervju.
Att paret är kära i varandra märks tydligt. Det strålar om dem.
Vid vattnet nere vid Lillängshamnen. En plats paret gärna återkommer till.
Lite jobbigt med den starka solen hade framförallt Karl som saknade sina solglasögon.
 Bild från SM 2016 då paret tog sitt första SM-guld. Foto: Jochen Römling.Bettan tittar på gamla tävlingsbilder och drömmer om ett nytt SM.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.