En mästare på paralleller

– vi träffar Jessica Davinski

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

Redan som femårig gjorde hon sin allra första inbakade fläta. Där och då föddes den dröm som sedan skulle bli Jessicas framgångssaga. 

Jessica började sitt liv i Eskilstuna någonstans i slutet på sjuttiotalet som äldst av två systrar. Drömmen om att bli frisör var stark och när det var dags för gymnasievalet var det självklart för Jessica att välja frisörlinjen. I samma veva separerade Jessicas föräldrar och mamman flyttade till Hammarö. Skulle Jessica stanna kvar i Eskilstuna med sin pappa och gå sin gymnasieutbildning där, eller flytta med sin mamma till Värmland? Att som 16-åring ställas inför det valet kan inte ha varit lätt. Jessica visste att hon fått plats på utbildningen i hemstaden och efter att ha pratat med sin SYO-konsulent fick hon besked om att hon även var garanterad plats på utbildningen i Karlstad. Hon valde att flytta med sin mamma till Hammarö. Men den garanterade platsen på frisörlinjen var bara ett luftslott. Klassen var full men hon fick erbjudanden om plats på andra utbildningar,  något som hon bestämt tackade nej till.

Det som från början såg ut att bli väldigt bra visade sig bli Jessicas första stora motgång i livet. I väntan på att komma in på frisörlinjen fick hon möjlighet till ett praktikår. Hon lyckades då få sin praktikplats på en frisörsalong och motgången vände till att bli en perfekt start på yrkeskarriären. 

– Jag hamnade på salong Anita Nordin inne i Karlstad, och fick lära mig alla grunder. Anita blev en fantastisk läromästare. Där fick jag göra allt som en elev ska göra, schamponera, sopa, vika handdukar, servera kaffe, springa ärenden och mycket annat, berättar Jessica. 

Kunskapshungern var stor och Jessica såg till att suga åt sig så mycket hon kunde under sitt praktikår. Det var många frågor som ställdes både till Anita och till de andra frisörerna på salongen. Och att bara se på hur de arbetade var nyttigt för den blivande frisören.

– Jag hade fått en sådan gedigen grundutbildning där hos Anita, så när jag väl började på frisörlinjen låg jag steget före de andra i klassen, berättar Jessica.

Att hon var en duktig elev som låg i framkant gjorde att hon blev handplockad av en frisör i Arvika när det var dags för praktik. Fredrik Carlsson som driver salong Virveln hade fått nys om den unga talangen. Förutom praktiken arbetade hon så mycket hon kunde under lov och helger på salongen.

– Fredrik är en sådan fantastiskt duktig och noggrann frisör och pedagogisk lärare att jag utvecklades enormt under min tid hos honom. Det är nog hans förtjänst att jag som en av två elever klarade gesällprovet direkt det året vi gick ut skolan, berättar Jessica.

Nu hade hon sitt gesällbrev och hade siktet inställt på nästa mål i livet. Att lära sig behärska det engelska språket. Kosan styrdes mot Southampton i England där hon fick jobb och boende på en hästgård. Det visade sig att det i stort sett bara bodde svenska tjejer på gården så det där med att prata engelska föll till stor del bort. Hon och en av de andra tjejerna tog beslutet att flytta in till stan för att råda bot på det.

Som den driftiga tjej Jessica är så tog hon med sig sin kompis och gick in på en frisörsalong och sökte jobb.

– Hej, jag skulle vilja jobba här. Jag har med mig min modell och min sax så jag kan göra en klippning så ni ser vad jag går för, berättar Jessica skrattande att hon sa.

Såklart fick hon jobbet. Och det var också under de månader som hon arbetade där som hon lärde sig och utvecklade sin engelska, precis som tanken var när hon åkte dit.

Väl hemma i Sverige igen kom nästa bakslag. Det visade sig att den astma hon har inte var kompis med hennes yrkesval. De kemikalier som används inom frisöryrket gjorde att läkarna rådde henne att byta yrkeskarriär. 

– Men att redan som femåring ha en dröm om ett yrke och sedan få höra att man inte får arbeta med det fanns inte för mig. Här gällde det att hitta nya vägar för att kunna dra ner på kontakten med kemikalierna. Jag beslutade mig för att utbilda mig till makeupartist och kom in på Make Up Institute i Stockholm, berättar Jessica.

Redan innan flytten till Stockholm var hon på semester med sin mamma i ett soligt Grekland. På en sandstrand låg hon och läste i en tidning att musikalen Rent skulle sättas upp i Stockholm till hösten. En musikal hon sett i England och blivit helt såld på. Väl hemma igen och på plats i huvudstaden tog Jessica kontakt med produktionsbolaget och ställde frågan om de behövde hennes tjänster, hon var ju frisör och snart makeupartist. Tyvärr var alla tjänsterna redan tillsatta. 

– Men skam den som ger sig. När det var dags för min tvåveckors praktikperiod tog jag kontakt med produktionsbolaget igen och praktiken var ordnad. Och som genom ett under så hade de trollat fram en tjänst till mig när praktiken var slut, berättar Jessica.

Musikalen Rent blev hennes första jobb i genren. Här träffade hon artister och branschfolk och började bygga sitt stora kontaktnät. Sarah Dawn Finder slog igenom i Rent vilket ledde till ett gig med Jonas Gardell, och Jessica fick frågan om hon ville fixa hår och smink även i den produktionen. Nya kontakter knöts och nästa uppdrag, Rhapsody in Rock, blev hon handplockad till.

Samtidigt drev hon en egen salong. Många av de artister hon arbetade med på kvällarna kom till henne när de ville fixa håret privat. De i sin tur rekommenderade henne till sina vänner och så rullade det på. En av dem var Jenny Widegren som kom att bli en riktigt nära vän även privat. Jenny är dansare i gruppen Bounce och helt plötsligt var Jessica med på deras turnéer. 

Så kom nästa stora bakslag. Det visade sig att den förkylning som Jessica dragits med under en period inte var någon förkylning utan kraftiga symptom på allergi som orsakats av hennes jobb. Hon blev långtidssjukskriven och tillsagd att än en gång byta yrkeskarriär. Just då rasade livet för Jessica. Men ödet ville annorlunda. Som av en händelse gick hon in på en hårsalong för att köpa ett schampo som hon använt under sin tid hos Anita Nordin.

– Jag pratade med frisören som sålde schampot och hon förstod att jag var frisör. Jag berättade om min allergi och att jag inte kunde jobba längre, berättar Jessica.

Det visade sig att chefen på salongen hade en liknande historia men blivit frisk när hon fått healing och bytt till Farouk Systems, ett snällare märke. Och Jessica som kände till produkterna tackade ja till erbjudandet om att hyra stol på salongen. Dessa produkter fungerade och hon kunde nu arbeta som frisör igen. Vid ett tillfälle kom distributören till salongen och förstod att Jessica hade ett kunnande om Farouk Systems produkter som många andra frisörer inte hade.

– Jag fick frågan om jag ville bli företagets utbildare. Det var ett självklart ja, och helt plötsligt åkte jag landet runt och utbildade andra frisörer i färglära, klippteknik och hur produkterna skulle användas, berättar Jessica.

Under en mässa i Jönköping satsade Farouk Systems stort och kallade in europateamet till hjälp. 

– Chefen för europateamet såg väl något i mig som gjorde att jag fick frågan om jag kunde tänka mig att utbilda teamen i Europa. Genom att jag tackade ja till detta fick jag börja med att åka till Houston i USA där huvudkontoret ligger för utbildning, berättar Jessica. 

Nu blev hon utbildningsansvarig för alla utbildare i Europa. I och med att Farouk Systems är huvudsponsor av tävlingen Miss Universum har Jessica även jobbat med dessa skönheter. 

Vartannat år hålls en stor konferens för alla anställda, och 2017 i Cancun, Mexico med 5 000 kollegor som åskådare fick Jessica utmärkelsen Årets internationella utbildare.

– Det är en otrolig ära och utan tvekan det största som hänt i min karriär. Högre i karriärstegen i min bransch kan man inte komma, berättar Jessica stolt.

Jessica var nu fullbokad med jobb. Musikaler på kvällarna, utlandsjobb i perioder och sina privata kunder på dagtid. Det är tur att paralleller finns. För om inte paralleller funnits hade hon knappast hunnit med att arbeta med allt detta samtidigt.

Jessicas yrkesliv är som sagt väldigt innehållsrikt och hon har byggt upp ett kontaktnät som många skulle bli gröna av avund på om de kände till. Men det var inte genom jobbet hon träffade sin stora kärlek.

– Jag var bjuden till ett dop nere i Skåne och min väns bror spelade piano under dopet. Jag tyckte han var väldigt snygg och han spelade piano så vackert att jag grät. Där och då bestämde jag mig för att han var mannen i mitt liv, säger Jessica med ett leende.

Och visst fick hon sin Adrian. 2011 gifte de sig och tillsammans har de tre barn, Elliot, Liam och Leia. För två år sedan gick flytten från huvudstaden till Hammarö. När Jessica väl landat här på ön tog hon upp sina barndomsintressen som ridning och att sjunga i kör igen. Och med eget hus och växthus har intresset för att odla egna grönsaker fötts. Lägg till att hon dagligen mediterar och yogar så undrar man hur hon får tiden att räcka till. Men det är väl så, det går att göra mycket bara man gör det parallellt. Idag tar Jessica uppdrag som konsult åt Farouk Systems och funderar på ytterligare ett karriärsbyte. Personlig utveckling och personkännedom är ämnen som ligger Jessica varmt om hjärtat. Och säkert kan hon bygga en ny karriär inom detta. Om hon vill.

En av de finaste priser en frisör kan få har Jessica fått.
Sommarens planteringar och odlingar har förberetts.
Jessica är en tjej med humor. Det märktes tydligt under vår träff med henne.
Jo, det blåste en del under vår fotografering.
Jessica med sitt persikoträd som nu väntar på att få slå ut i full blom.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.