Etfab vill bygga bostäder i centrum

Det gamla kommunhuset byggdes om till bostadshus. Men ingen fick flytta in. Nu vill fastighetsägaren få saken prövad igen.

Det är på året tio år sedan det hammaröbaserade mark- och entreprenadföretaget Etfab köpte huset, med adress Mörmovägen 4.

– Huset ägdes av Mälargårds som fanns i bottenvåningen. Resten hyrde de ut till idrottsföreningar, berättar Jimmy Emilsson vid Etfab.

Köpekontaktet skrevs på och Etfab började renovera huset, med sikte på att skapa tre hyreslägenheter samt ett kontor. Samtidigt ansökte man om att ändra i detaljplanen, från kontorsverksamhet till bostadsändamål, vilket kommunen också godkände. Men länsstyrelsen tyckte annorlunda.

– Bertil Persson, som var kommunarkitekt då, hade gjort en bullerutredning och den godkändes inte av handläggaren på länsstyrelsen, förklarar Jimmy Emilsson.

Trots en ny, godkänd utredning nekade länsstyrelsen ändå ändringen i planen. Kommunen överklagade beslutet, med samma resultat. Våren 2008 stod Etfab som ägare till ett näst intill inflyttningsklart bostadshus vars lägenheter inte fick hyras ut.

Vad var då problemet? Svar: Något förhöjda bullernivåer utifrån Boverkets riktlinjer vid husets sydvästra hörn från den närliggande Mörmovägen. En möjlig lösning var att bygga en trappa från balkongen i västerläge, ner till uteplatsen på den tysta sydsidan. Men länsstyrelsen stod på sig. Att Etfab nu vill få ärendet prövat igen har att göra med att Boverket ska lätta på bullerkraven för att underlätta bostadsbebyggelse.

– Delar av det vi investerat i ombyggnation och utredningar får vi aldrig tillbaka. Men Hammarö är i skriande behov av lägenheter, och på här sättet får också huset och området sitt rätta värde, menar Jimmy Emilsson.

Etfab

Huset är ursprungligen Skoghalls första kommunhus och sedermera bibliotek. I slutet av 1990-talet förvärvade Etfab grannfastigheten, det före detta missionshuset, för att senare bygga om till att rymma fem hyreslägenheter.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.