Från Chicago till Nolgård – Vi träffar Brian Tucek

Text: KRISTINA   Foto: HÅKAN, KRISTINA

Första gången jag träffade Mr. Tucek var under ett öppet hus på Internationella Engelska skolan Karlstad där han är rektor. Numera vinkar vi till varandra varje vardagsmorgon då han utanför skolan hälsar eleverna välkomna. I ur och skur. Och ibland utklädd. 

Internationella engelska Skolan har några gånger per termin något de kallar Fun day, då både elever och personal klär ut sig i olika teman. Då kan man få vinka till en rektor utklädd till kyckling, pirat eller superhjälte. 

Andra känner till honom som amerikanen på Nolgård som gått all in i halloweenfirandet. Han har, tillsammans med familjen förstås, dekorerat huset och trädgården riktigt ordentligt varje halloween sedan de flyttade hit. Och de bjuder in till ett spöktåg där man inte får vara lättskrämd. 

Redan när Brian var liten var Halloween stort, familjen dekorerade huset inför hög-tiden och grannungarna kom över. Som tonåring började han hjälpa till mer aktivt, och de anordnade ett spöktåg hemma i trädgården. Han tog med sig traditionen till Sverige, och när de flyttade till Nolgård tog han detta till en helt ny nivå. Halloweenfirandet som har olika teman eskalerar för varje år. En inbjudan till allmänheten står flera veckor innan i trädgården, och det är oftast kö till familjens spöktåg som går genom garaget, in genom huset och ute i trädgården.  

– Jag har ett helt gäng människor som klär ut sig och hjälper till att skrämmas i spöktåget, och vi får ofta ha en vakt ute vid kön, skrattar Brian som ständigt köper in nya saker och ändrar lite varje år. 

Förrförra året vid påsk byggde de även en hinderbana runt huset. Den blev dock inte lika välbesökt som Halloween.

– De få som kom var riktigt nöjda, men det var ju första gången och man måste ju börja någonstans, skrattar Brian. 

På jul bjuds inte folk in på samma sätt, men han dekorerar såklart en hel del både inomhus och utomhus.

– Folk stannar till utanför och kollar, ofta står de där ganska länge, men det blir inte lika mycket som under Halloween. Ljusdekorationer kostar mycket mer här och är svårare att koppla ihop jämfört med hur det är i USA, men jag ser till att det växer mer och mer för varje år det också, berättar Brian. 

Brian Tucek växte upp tillsammans med föräldrarna och sina tre syskon i en förort till Chicago. Han utbildade sig till lärare och träffade under en volleybollturnering den vackra svenska Cecilia som arbetade som au pair. Brian föll som en fura, men fick uppvakta henne ett tag innan de blev ett par. De bodde ihop i USA under fem år och Brian arbetade som gymnasielärare.    

Första gången Brian besökte Sverige reagerade han på att här fanns så få livsmedelsbutiker med både dåligt utbud och dåliga öppettider jämfört med vad han var van vid. Men även att balansen mellan arbete och fritid var betydligt bättre här, och att samhället är byggt på ett sätt som gör det lätt att leva ett hälsosamt liv, till exempel alla cykelbanor.

– Och jag tyckte, och tycker fortfarande, att svenskar är mycket mer försiktiga av sig än amerikanare. Men när man väl lärt känna någon så tar man hand om varandra, är omtänksamma och artiga och finns där när man behöver hjälp, precis som där jag kommer från. Och svenskarna skryter inte så mycket om sig själva, till exempel när jag sitter i en arbetsintervju, det är stor skillnad mot folk från andra länder, skrattar han och erkänner samtidigt att han generaliserar grovt.   

Efter fem år i USA fick Cecilia hemlängtan. Och eftersom han ville vara med henne så fanns inget annat alternativ än att utvandra. 2005 landade de i Cecilias hemort Kristinehamn, och Brian skrev in sig på Svenska för invandrare, SFI. 

– Jag litade på ödet, att det skulle lösa sig med jobb, språk och liknande, skrattar Mr. Tucek. 

Planen var att lära sig svenska för att sedan fortsätta arbeta som lärare. Men redan efter ett par veckor dök det upp ett arbetstillfälle på Engelska skolan i Örebro. Först fick han jobb som lärare i NO, men efter två år började han som biträdande rektor. 2009 öppnade Engelska skolan i Karlstad, och där fick han först en tjänst som biträdande rektor och sedan 2018 som rektor. Tre döttrar fick de, först kom Oliva 2007. Sedan Maja som nu är 12 och sen Ebba, snart 9 år. Både Brian och Cecilia arbetade i Karlstad, Olivia gick på Engelska skolan och Maja skulle börja där. Så fyra av fem i familjen skulle pendla till Karlstad varje dag och det blev läge för en flytt.

– Hammarö var ett naturligt val för oss, vi gillade området och huset förstås. Och att ha lite distans till jobbet, att inte bo nära, är viktigt för mig, berättar Brian. 

När Brian inte arbetar spenderar han helst tiden med familjen. Döttrarna deltar i många aktiviteter, bland annat ridning, dans, fotboll och badminton så det blir en del skjutsande. Brian gillar själv att sporta, han spelar badminton och styrketränar hemma i sitt garagegym. Och som nyblivna båtägare spenderas mycket tid på sjön under sommaren. Musik är också en stor del av Brians liv, speciellt country. Han spelar gärna högt hemma, och får hela familjen att dansa och sjunga. När han inte jobbar, skjutsar barn, tränar eller poppar country läser han med nöje, speciellt mysterier och science fiction. Men just nu har han bytt ut skönlitteratur mot studentlitteratur då han går en rektorsutbildning. 

Om två år fyller Brian Tucek 50 år, och jag gissar att det inte kommer gå någon förbi. I alla fall inte för de som passerar hans hus. 

Brian i sin trädgård som just nu förbereds för den stundande Halloweenhelgen. Och han är bara i början av förberedelserna. Det är inte undra på att förbipasserande stannar till och kikar en gång extra.
Många är de skräckinjagande monster som Brian pyntat trädgård och hem med. Här är ett av dom.
Pyntning pågår.
Han ser rätt nöjd ut, Brian, där han står framför sitt pyntade hus. Familjen öppnar upp sitt hus för visning av allt e
Brian Tucek, monsterdiggare och rektor.
Huset är även pyntat inomhus i skräckens tema inför halloween.
Den öppna spisen måste finnas i ett hem där en amerikanare bor.
Brian med en av sina döttrar.
Skrämmande fönsterdekoration.
Även i garaget är spöktemat påtagligt.
Pynt, pynt, pynt…
Den här är verkligen skrämmande. Skulle inte vilja stöta på den en mörk kväll.
Hjälp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.