Gud sa att jag skulle bo på Hammarö – vi träffar Mona Maria Ellström

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN, KRISTINA

 Den nu lyckliga, spralliga och djupt religiösa Mona Maria Ellström växte upp Råtorp i Karlstad. Som många tonåringar mådde hon väldigt dåligt och hamnade i fel sällskap.

Efter studenten fick Mona Maria jobb i en kundtjänst, och en dag ringde en man som sjöng opera och golvade henne totalt. Efter en vecka med samtal bjöd han hem henne. Då, på första träffen, friade han och Mona Maria sa ja. Mannen var troende, och Mona Maria fick för sig att det var helt normalt för troende att fria under första träffen. Den då 19-åriga Mona Maria sa ja till den 38-åriga mannen och tog samtidigt emot Jesus i sitt hjärta.

– Hela mitt liv förändrades. Från mörker till ljus. Efter det såg jag bara kärlek och det fina i människor. Kärleken flyttade in i mitt hjärta då 1992, och sedan den dagen har jag älskat människor vad som än har hänt i livet, berättar Mona Maria.   

Hennes man blev sjuk och allt gick nedför. 13 år fick de tillsammans, och hon var hans vårdare de sista åren. När han dog fick hon en ny chans, ett andra liv. Hon ville då leva ett riktigt Svenssonliv efter äktenskapet med den excentriske mannen. Ganska snart träffade hon en man som tröstade henne. De gifte sig och fick tre barn, men det blev ett kärlekslöst äktenskap. Många år gick, och bibelorden ”det Gud sammanfogat får inte människan skilja åt” låg som en skugga i hennes medvetande. 

– Men vad gav vi för bild av ett äktenskap till våra barn? Det var inte bra. Och våra döttrar, kommer de att söka likadana, kärlekslösa förhållanden när de blir vuxna? Jag blev helt iskall och arg på mig själv. Jag bad om att det skulle bli bättre, säger hon.  

   Inför julen 2018 var hon på väg att ge upp, och sa därför till Gud:

– Om det bara blir den minsta lilla förändring över jul så orkar jag fortsätta. Men om det inte blir det, då får du tala om för mig vad jag ska göra, berättar Mona Maria. 

Någon förändring blev det inte, så Mona Maria tog upp detta med Gud igen, som förklarade att han minsann inte fogat samman dem. Det hade hon själv gjort. Då kände hon att hon kunde bryta upp, vilket hon gjorde. Under äktenskapet hade hon till stor del skuffat undan sin tro och levde ett begränsat religiöst liv. Som ensamstående vände hon på detta och tog igen för förlorad tid. 

– Jag bad från morgon till kväll, och vaknade till och med upp på nätterna och bad. När man söker Gud så starkt så får man också svar. Gud talar med oss hela tiden, men man måste lyssna. Och innan lyssnade jag inte på allvar, berättar Mona Maria som tidigare levt i rädsla över vad människor skulle tycka och vågade inte släppa in det hon själv egentligen trodde på.

Helt plötsligt hade Mona Maria och Gud full kommunikation. Genom samtal och drömmar fick hon veta att hon skulle starta ett företag för att hjälpa familjer. 

– På försommaren i år sa Gud till mig att säga upp mig från jobbet och göra mig av med lägenheten trots att jag inte hade något annat boende eller arbete. Och dottern skulle inte sättas i ridskolan i Skived utan i Hammarö. Då tänkte jag att nu när jag äntligen får välja själv, så väljer jag att följa Guds råd, säger Mona Maria.   

I juni sa hon upp sig och lägenheten, och Gud sa till henne att hon skulle flytta till Hammarö. 

 Vid en livesändning av en gudstjänst från New York säger profeten hon lyssnade på att ”det är en kvinna med två barn som är med oss, och Gud säger att ni ska sätta er i bilen och åka ut till huset Han har lovat, och Den Helige Ande ska visa vägen”. Mona Maria var hemma med två av döttrarna vid tillfället, och förstod att det var riktat till henne. De kastade sig i bilen och åkte mot Hammarö. Och Den Helige Ande visade vägen.

– Ta höger, ta vänster och så vidare. Jag kände ju inte till Hammarö alls, utan förlitade mig på att vi skulle hamna rätt, skrattar Mona Maria. 

Till slut var de framme vid ett stort fantastiskt hus, och hon kände att de kommit rätt. De ringde på, men ingen var hemma. Efter att ha kikat runt lite åkte de därifrån.

– Jag lämnade det i Guds hand, och tänkte att det ska bli spännande att se hur Han löser detta, skrattar Mona Maria. 

Mona Maria får sedan ett mail från en pastor i Kongo som hon träffat på en mässa i Berlin. Han skrev att Gud sagt att han skulle be och fasta för henne i tre dygn för att hon skulle få veta Guds plan för hennes liv. 

– Då blev Guds kraft så stark att jag fick en dröm där en ängel kom till mig och berättade att mitt företag ska heta Holy Interventions. Jag visste inte ens vad det betydde, så jag fick googla. Det betyder heligt ingripande, och det passar jättebra till mitt företag som ska jobba med kristen uppfostran, berättar Mona Maria. 

   Företaget startade hon. Gud sa till henne att åka till en kristen konferens i Vänersborg, vilket hon gjorde. Där träffar hon en vän och hans bror Göran. 

– Göran var inte intresserad av mig över huvud taget. Han ville bara möta Gud. Och jag tänkte wow, vilken karl! Han gillar Gud lika mycket som mig. Jag har aldrig träffat någon som är så hängiven, skrattar hon.

   Mona Maria berättade för Göran om allt som hänt på sistone, om lägenheten, att hon sagt upp sig från jobbet, ängladrömmen och huset. Göran hade också fått drömmar som han förstod handlade om hennes företag, och kände att det var meningen han skulle vara med i företaget på något sätt. 

Göran och Mona Maria blev i mitten av juli goda vänner och lärde känna varandra på djupet. I mitten av augusti blev de ett par. 

– Vi var på en gudstjänst tillsammans en söndag, och Gud sa till mig att vi skulle åka ut till Hammarö. Så vi åkte ut till huset, säger Mona Maria. 

   Med familjen kvar i bilen ringde hon på igen, och denna gång var ägaren hemma. 

– Hej, vilket fint hus! Gud har sagt att jag ska bo på Hammarö, berättar Mona Maria att hon sa.

   Ägaren pekade med hela armen mot grannhusen och berättade att de är till salu till rätt personer, och bjöd in dem till sig. 

– Efter en rundtur i mannens egna hus som var helt fantastiskt fint, åkte vi hem igen. Ett par dagar efteråt sa Gud till mig att ringa mannen, vilket jag gjorde och frågade om vi fick komma och titta på husen som var till salu, berättar hon.

Det ena Huset hade stått tomt i två år och passade familjen perfekt. Vid frågan om hur de skulle kunna betala sa Mona Maria att Gud säkert hade en plan för det.

– Ägaren suckade högt och skakade på huvudet, skrattar Mona Maria som är van vid sådana reaktioner. Jag har ju varit okristen själv tidigare, och många reagerar så. Jag tar inte illa vid mig.

   Han erbjöd dem då att hyra huset och frågade när de vill flytta in. Eftersom Mona Maria sagt upp sin lägenhet hade de ingenstans att bo redan om ett par veckor, 1 september. Och mannen bröt ihop av skratt. 

– Han tyckte att jag verkar helt galen, och det har han kanske rätt i, skrattar Mona Maria. Men helgen 1 september hade jag barnen så det skulle vara bättre att få komma in tidigare. På tisdagen tittade vi på huset, på onsdagen skrev vi avtal och på lördagen flyttade vi in. Huset stod och väntade på oss helt enkelt.

Huset som Mona Maria och Göran nu hyr är beläget nära Räggårdsviken vid en park, har tennisbana och en inomhuspool. Det är mycket smakfullt inrett, och har en fridfull och välkom-nande aura. Här ska Mona Maria bedriva sin verksamhet. Gud har sagt att hon kommer kunna hjälpa människor med hjälp av hans kraft. Att det behövs har Mona Maria känt starkt, både i öppna förskolan och i kyrkans värld. 

– Det är många vilsna människor som inte vet vart de ska vända sig. Jag kan ju med min utbildning som fritidspedagog hjälpa dem till viss del, men jag har ju inte koll på deras livssituation och vad som är rätt och fel för just dem. Men Gud vet vad de behöver och kan berätta för mig. Jag är hans redskap. Men det här är ju nytt för mig också, det känns läskigt. Men jag har tillit till att Gud styr mig i rätt riktning, berättar Mona Maria. Min dröm är att jag i framtiden ska kunna erbjuda detta helt gratis till alla människor. Om man inte är troende kan man ändå komma och prova, och tycker man att det inte funkar så behöver man ju inte göra som jag föreslår,  säger Mona Maria. 

Mona Maria vet att Gud bryr sig om alla, ser alla och har koll på allt. Han har förberett en lösning för var och en. 

– Ta makten över ditt liv! Du väljer själv. Lita till magkänslan, det är Guds plan som han försöker förmedla till dig. Han älskar oss som en pappa och vill oss det allra bästa. Gud talar till alla människor, men då måste du lyssna, avslutar Mona Maria. 

Mona Maria utanför huset som Gud sa att hon skulle bo i.
Mona Maria glittrar verkligen när hon berättar om sitt liv och sin tro på Gud.
I soffan framför ett av fönstren i huset som nästan ger en sakral känsla.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.