Håll på och känn efter! – Vi träffar Linnéa Asker

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

Vad ska man göra med all tid? Det var frågan Linnéa ställde sig när hon skilde sig för några år sedan och plötsligt blev barnledig varannan vecka. 

Det var efter skilsmässan som Linnéa insåg hur mycket egentid hon helt plötsligt fick. Och som den rastlösa person hon är var det viktigt för henne att hitta något meningsfullt att fylla sin fritid med. 

– Mina två döttrar bor hos mig varannan vecka och då är det full rulle med barnen och deras aktiviteter, berättar Linnéa. 

Veckorna som hon sedan skulle tillbringa på egen hand öppnade upp för nya intressen och aktiviteter. Och för den här aktiva och spralliga tjejen var det inga som helst problem att öka på kontot för nya hobbies. Hon började träna crossfit och blev en flitig gymbesökare, men det fanns tid över för att utöka med ännu en hobby.

Det började med att hon tog grönt kort i golf, för det trodde hon skulle passa henne riktigt bra. Då kunde hon ju vara mycket ute i naturen, vilket är viktigt för henne.

– Men det var alldeles för mycket regler, för fyrkantigt och okreativt så det släppte jag ganska snabbt, berättar Linnéa med ett skratt. 

Hon köpte sig en kamera och fann snabbt passion i att fotografera. Nu kunde hon kombinera flera av sina intressen. Kameran följer med nästan överallt och genom kameran ser hon omgivningarna på ett nytt sätt.
– Det är konstigt, men när jag har med mig kameran känner jag mig aldrig ensam. Jag har alltid något att göra och hålla igång fingrarna med. Jag ser mycket i bilder och jag tyckte helt plötsligt att det inte var jobbigt att göra saker helt själv, berättar Linnéa.

Det var under en av sina fotosessioner som hon upptäckte Räggårdsviken. Det är en plats som hon verkligen älskar och som hon återkommer till nästan varje vecka, året om. Även om hon är uppvuxen här på Hammarö så är just Räggårdsviken en plats hon inte varit mycket på under barndomsåren. 

– Fast jag är här så ofta hittar jag ändå nya infallsvinklar och motiv, och jag testar olika ljus i det jag väljer att fotografera på denna underbara plats, berättar hon.

Här har Linnéa gjort en canvastavla från en av sina foton taget i Åre.
Tre foton från Åre som Linnéa tagit.

I samma veva som hon började med sitt fotande började hon även att brodera med korsstygn. Nu är det inte stora vepor med blommor eller dukar hon ägnar sig åt utan mindre, talande små tavlor med olika tankar och citat.

– Jag har alltid varit fundersam av mig. Mina funderingar och tankar far iväg och blir till tankenynningar. Det blev helt enkelt så att jag började brodera ner små citat som kom fram ur de här nynningarna och som jag sedan förevigade i korsstygn, säger Linnéa.

De här citaten har hon sedan visat upp på olika utställningar och vill med både dessa och sina fotografier slå ett slag för känslor och tankar. Några av fotografierna har hon ställt ut på Hammarö konstrunda och för de som är intresserade så finns en del av hennes foton och broderier att köpa via hennes instagramkonto. 

Med sina broderade citat vill hon få igång tankarna hos dem som läser dessa.

– Jag är beteendevetare och samtalsterapeut i grunden och jag har alltid varit intresserad av djupet inom oss människor. Det är som en jämnvikt till allt det ytliga. Jag har alltid fått höra att jag inte skulle hålla på och känna efter så mycket, men jag tycker ju tvärt om. Jag tycker verkligen att man ska hålla på och känna efter. Våga känna inåt, säger Linnéa.

Under en period drev hon även eget företag där hon erbjöd samtalsterapi till privatpersoner. Här fick Linnéa jobba med människors känslor och beteenden, vilket ligger henne väldigt varmt om hjärtat. Och detta är något hon vill återuppta inom en snar framtid. 

Som person behöver Linnéa ha allt det här kreativa när hon kommer hem från sitt arbete som handläggare på en myndighet.
– Jobbet är relativt styrt och jag behöver det kreativa för balans i livet när jag är hemma, säger hon.

Förutom kortare utflykter till Halmstad och Karlstad där hon bott en tid har hon varit Hammarö trogen. 

– Det är något speciellt med Hammarö, här finns allt som jag behöver. Här finns vattnet och skogen och här är lugnt och tryggt, säger Linnéa.

Barndomshemmet ligger på Hult i kanten av den, för barn, stora äventyrsskogen. Här byggdes det kojor och hon lekte med det som skogen gav. Det var med all säkerhet just här på Hult som hennes stora intresse för naturen väcktes. Hon älskar fortfarande att vara ute i skog och mark där hon får utöva ännu ett intresse, att vandra. Hon har besökt en del guldkorn där hon nämner Åre som ett av de högst rankade.

– När jag vandrar hittar jag lugnet och med kameran kan jag föreviga många fantastiska motiv av det jag möter under mina vandringar, berättar Linnéa.

Under vårt samtal kommer det fram att Linnéa har ännu ett intresse som hon just nu har lagt lite på is. Tidigare har hon sjungit i band och skrivit musik och texter. Just nu finns inte tiden riktigt för att dra igång något projekt med något band då det tar mycket tid att repa. Men hon har ett samarbete med Per, en gitarrist som hon känt och spelat ihop med till och från sedan de var tonåringar.

– Vi träffas och spelar lite när tillfälle ges. Vi spelar främst covers och ställer gärna upp vid privata tillställningar, berättar Linnéa.   

Lägg sedan till att hon älskar heminredning och möblerar om där hemma i lägenheten så fort andan faller på. Jag tror att den här tjejen skulle behöva ytterligare timmar på dygnet för att verkligen hinna med allt hon brinner för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.