Hobbyn ska bli levebröd

Text: ANNIKA  Foto: KRISTINA

Det är med ett stort gediget kunnande inom konst och keramik Marita Holmberg nu satsar på sin hobby.

I ett helt vanligt villaområde här på ön råder det febril verksamhet om nätterna. Det är när barnen är nattade och hunden fått sin kvällspromenad som Marita Holmberg sätter igång sin produktion av keramik och konst.

– Det måste bli så när man arbetar med annat på dagarna, säger Marita. 

Men det ska bli ändring på det nu. Förra året startade Marita sitt företag Lövnäs konst & keramik med ett öppet hus vid Lucia. De alster hon då hade till salu tog snabbt slut. Nu, ett knappt halvår senare, har Marita valt att gå ner i tid från sitt ordinarie arbete som lärare för att kunna satsa mer på sitt företag. Nu blir det bli drejning, bränning och glasering på dagtid ett par dagar i veckan för att kunna möta upp efterfrågan på hennes produkter.

– Jag har bara marknadsfört mig på Instagram och genom att dela ut lappar i närområdet, och ändå sålt över förväntan de dagar jag haft öppet, berättar Marita. Tydligen gillar många det jag gör.

När HammaröNytt besöker Marita är den lilla butiken och ateljén full med alster. Här står förbeställda presenter och gods som ska säljas på Lövnäs vårmarknad. I garaget går bränningsugnen för fullt och det står gods som väntar på att bli glaserade. Butiken kommer hålla öppet ett par dagar nu i sommar, för att sedan ha öppet en gång i veckan till att börja med.

De som besökt konstrundan har troligtvis sett Maritas tavlor. Tavlor med textstråk i bilden är hennes signum. Nu lär det även bli skålar, muggar, tallrikar och annat i keramik.

– Det är ynnest att få arbeta med sin stora hobby, säger hon. Och även om jag har arbetat med keramik i skolorna och gått en massa kurser och utbildningar blir man aldrig fullärd, fortsätter hon.

För att orka med de långa arbetsdagarna är hon noga med att hålla sig i form. Marita är ultralöpare och det är under de långa löprundorna hon rensar huvudet och kommer på nya saker hon vill göra med sin lera.

Marita vid drejskivan. Denna gång utan lera men den fanns precis bakom ryggen.

Så här ser ugnen ut som Marita bränner sina gods i.

Marita var med på Lövnäs marknad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.