Kommunens starke man

Hammarösamverkan har tagit över rodret i Hammarö kommun, med Bosse Henriksson i spetsen.

Text: ANNIKA Foto: CHRISTINE

Kommunstyrelsens nya ordförande Bosse Henriksson bor vackert i kanten av Djupsundsviken med utsikt över beteshagar och vattnet. Hösten 1988 flyttade han hit med sin då höggravida fru Marie. Flytten gick från Karlstad då de funnit drömhuset här på Hammarö.

HammaröNytt träffar Bosse en kall januaridag. Vi ville känna pulsen på kommunens nya frontman. Vem är han bakom politiken? Det är lätt att skaffa sig uppfattningar om folk som man bara läser om i tidningar eller skymta förbi någonstans på ön. Han bjuder på kaffe i parets mysiga kök där småfåglarna festar för fullt av maten i äppelträdet utanför fönstret. Under vår intervju växer det fram en man med många bottnar. Jag får uppfattningen att Bosse är en man som tar för sig och ser till att saker blir gjorda. Jag kan ju börja med att berätta om hur de kom över sitt hus. De hade tittat på ett annat hus i området som de tackade nej till. En kompis till familjen köpte huset i stället och då insåg Bosse och hans fru att det var trots allt här i detta område de ville bo. De fick via en kompis reda på att ett av grannhusen kanske skulle säljas.
– Jag gick helt enkelt dit och frågade om huset var till salu, berättar Bosse. Som ju med det agerandet gjorde att familjen Henriksson blev hammaröbor. När de köpte huset ägdes det av en bostadsrättsförening. Men på Bosses initiativ blev området de bodde i ett av de allra första Egna hems-områdena.
– Det var en del turer med bostadsrättsföreningen innan allt gick i lås men jag tror vi var först ut i Sverige med att se till att det blev Egna hem, berättar Bosse.

När han nu kliver in i politiken på heltid så bär han med sig en stor ryggsäck med erfarenheter från sitt yrkesverksamma liv. Bosse har arbetat inom Skatteverket under den största delen av yrkestiden. Inom verket har han haft olika roller, till exempel som länsrevisor samt sektionschef i Arvika, Säffle och Åmål. Fjorton år av tiden hade han skattebrottsutredningar som sin huvudsyssla men när den avdelningen flyttade till Örebro valde han att stanna kvar i Karlstad. Istället blev han Särskilt Kvalificerad Beslutsfattare, SKB, en tjänst som han nu tar tjänstledigt ifrån när kommunhuset på Hammarö blir hans nya fasta punkt.

Politiken kom han in på mer eller mindre av en slump.
– Min jobbarkompis Leif Sandberg var aktiv inom moderaterna och frågade om jag ville hänga med. I och med att jag haft borgerliga värderingar sedan tidigare så tyckte jag det lät intressant, säger Bosse.
Bosse gick med i partiet och det tog inte lång tid innan han satt med i fullmäktige, BIN och andra instanser. Hans politiska bana tog fart, och nu efter trettio år som medlem i moderaterna är han nu ordförande här på Hammarö.

Bosse har många intressen utanför politiken och sitt arbete. Ett av dom märks direkt när vi kommer in hos honom. På väggarna hänger mycket konst i glada, fina färger smakfullt placerade så varje tavla kommer fram i sin fulla rätt.
– Jag tycker all kultur är viktig, säger Bosse. Det spelar ingen roll om det är opera, konst eller dans. Jag lyssnar mycket på musik och favoriterna är Queen och gitarristen Joe Bonamassa, fortsätter han. Vi var och upplevde uruppsättningen av Phantom of the Opera i London 1987. Det är det häftigaste jag varit med om i musikväg, säger han leende.

Att vara på sjön är också något han och Marie försöker hinna med så mycket som möjligt. I början seglade de tillsammans med Maries föräldrar men idag har de skaffat sig en egen motorbåt där familjen får plats. På tomten har de byggt ett litet hus som innehåller bastu, relax och träningsavdelning. Här styrketränar Bosse 3-4 dagar i veckan.
– Det gäller att träna för att orka hålla igång, ler Bosse.
Att han tränar regelbundet märks. Det är rätt många kilo på hantlarna han använder.

Marie och Bosse har två döttrar. När de kom in i häståldern och började rida hängde han på även där. Han red regelbundet på ridskola under några år men det är ett intresse han idag inte har tid med. Det förstår jag mycket väl när han berättar att han och frun ser till att resa mycket. Oftast går resorna mot länder som Cuba, Chile, Mexico och Brasilien.

Politik, arbete, båtliv, träning, konst och kultur och många resor låter som ett liv i högt tempo. Som balans till detta ser både Bosse och hans fru Marie till att läsa en del.
– Det är avkopplande på riktigt, och jag måste få tipsa om en riktigt läsvärd bok. Katedralen vid havet av Ildefonso Falcones, den är riktigt bra, avslutar han.

PS! Boken har gjorts som TV-serie och finns på Netflix. Serien är inspelad 2017

 

 

 

 

Fin inredningsdetalj gjord av en närstående släkting.

 

Bosse med ryggen mot sin fina utsikt.

 

Fokuserad Bosse under vårt samtal.

 

Bosse har mycket att sätta in sig i när han nu kliver in i sin nya yrkesroll. Det blir mycket att läsa in sig på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.