Lokalproducerad mat och el

Text: KRISTINA  Foto: HÅKAN, KRISTINA  

Snart kan du hämta dina lokalproducerade varor i en bod kallad Plockomat på ICA Kvantum Hammarös parkering på Nolgård.

Nifa är en branschförening för värmländska mat- och dryckesföretag. Föreningen arbetar för att skapa mervärde för sina medlemmar och en av många aktiviteter som man kontinuerligt arbetar med är att hitta nya säljkanaler för medlemmarnas produkter.  Nu startar föreningen ett nytt koncept på Nolgård under namnet Plockomaten. Detta ska underlätta för köp av lokalproducerade varor från hela Värmland. 

– Plockomaten ska vara ett komplement till traditionella säljkanaler såsom livsmedelshandeln, rekoringar, mässor och gårdsbutiker. Vi hoppas kunna starta ett tätt samarbete med rekoringarna ute i Värmland för att komplettera deras utlämning och möjliggöra upphämtning av beställda varor i Plockomaten intill ICA Kvantum på Nolgård istället, berättar Claes Jonasson, vd Nifa. 

Dörr, lampor, kyldisk och övervakningskameror kräver ström och Nifa har valt en off gridlösning för att lokalproducera sin egen el. Tack vare Hammarö Energi har de helt egen strömförsörjning genom solpaneler på taket och en vindsnurra. 

– Det här är ett sätt att marknadsföra oss och våra planer om att satsa på förnyelsebar energi genom att bygga en solpark på Hammarö, berättar Johan Modin, vd Hammarö energi.

–Vi är glada att kunna samverka med Hammarö Energi kring vår elförsörjning. Deras upplägg ligger helt i linje med våra medlemmars prioritering av hållbarhet och närprodu-cerat, berättar Claes. 

Leader Närheten finansierar projektet och Claes drömmer om att öppna fler bodar runt om i Värmland. 

– Vi börjar här för vi tror att det här är den optimala platsen för en sådan här tjänst. Många pendlar till och från Karlstad, och Hammarö är en stark köpgrupp av lokalproducerat. Men allt man behöver kommer ju inte finnas här, och då är det ju nära till både COOP och ICA. Ska det här fungera någonstans så är det just här, berättar Claes. 

Nifa för diskussioner med flera av de lokala webbshopar som finns i Värmland för att konsumenterna ska kunna beställa och hämta sina varor i plockomaten. Förhoppningsvis kommer även ett samarbete med REKO-ring etableras framöver.

Under september ska utlämningsstället stå klart och Plockomaten kan invigas.

Claes Jonasson, NIFA och Johan Modin, Hammarö Energi utanför boden som ska öppnas som Plockomat när den är klar.
De har nog en hel del att prata om Jonas och Cleas.
Här diskuterar de den nya elinstallationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.