Med OS i sikte – Vi träffar Jesper Stålheim

Vid OS i Rio 2016 står delar av det svenska hoppet till Jesper Stålheim. HammaröNytt har via modern informationsteknologi (mejl) ställt några frågor till hammarösonen om hans uppväxt, vardag och hur väl seglingsvattnen kring vår vackra ö står sig internationellt.

Född och uppvuxen på Hammarö? Berätta lite!

– Familjen bodde i Karlstad när storasyster (Jessica) föddes, men flyttade till Hammarö något år innan jag föddes. Jag gick på Mörmoskolan 1-9. Höll på med mest lagsporter i mina unga dagar, både hockey, fotboll, bandy, innebandy och handboll.

Hur började intresset för segling?

– Min mor seglade i sin ungdom så genom henne kommer intresset. Jag började segla på onsdagsträningarna i klubben under ledning av Kicki och Günter Palm (som fortfarande håller på!!). Till en början var jag rädd när det blåste, men när jag väl vågat mig ut så var det en enorm frihetskänsla att kunna åka var jag ville. Lite som att ta körkort när man är 8 år!

Varför laserbåt?

– Lasern är en entypsklass vilket innebär att båtarna ska vara identiska. Det är med andra ord ingen materialutveckling involverad i klassen utan det är bara det fysiska, taktiska och strategiska som spelar roll. Den kräver dessutom en klart mindre budget än de flesta andra klasser och erbjuder det klart största fältet.

När flyttade du från Hammarö och var bor du idag?

– Jag flyttade första gången från Hammarö 2004 när jag började på seglingsgymnasiet i Ängelholm. Där bodde jag i två år innan jag flyttade tillbaka Hammarö som jag flyttade ifrån igen 2009 för Stockholm. 2011 var jag tillbaka på Hammarö igen och sedan sommaren 2012 bor jag tillsammans med flickvännen i Århus i Danmark.

Hur ser en ”vanlig” dag eller vecka ut för dig?

– En vanlig dag i Århus är seglingsträning från 9-14, där själva träningspasset är runt 2,5 timmar långt varpå vi har genomgång; kollar video och försöker utvärdera passet. Under eftermiddagen är det antingen cykling, styrketräning eller ett andra seglingspass. Utöver själva träningen så går ganska mycket tid åt att administrera en seglingssatsning. Det innebär en väldans massa resebokningar, redovisning och annat som att föra träningsdagbok och så vidare. En del tid med datorn med andra ord.

Planer för framtiden idrottsligt?

-Mitt klaraste mål är att i Rio 2016 stå överst på pallen med en guldmedalj runt halsen. Nu närmst i tiden är målet att ta medalj på EM, som går i Dublin i september och vara topp 5 på VM i Oman i november. Jag har en vision att i framtiden segla både Americas cup och Volvo Ocean race. Vidare kan jag tänka mig att arbeta inom idrotten på ett eller annat sätt. Att driva ett landslag, en Volvo Ocean race-satsning eller varför inte ett cykelstall – det verkar ju både roligt och utmanande! (kanske ska börja med att skaffa mig en utbildning..:))

Till sist – har du något tips på bra seglings- eller båtvatten runt Hammarö?

– Nu har jag inte seglat på så stora delar av Hammarös skärgård, men utanför sö:ön och Kattholmarna är toppen vid sydliga vindar. De står sig väldigt bra som seglingsvatten även jämfört med ställen som Mallroca, Perth och Marstrand.

Jesper3

Jesper2

Jesper1

Jesper_omslag

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.