Odla med Mela – augusti

Lite vemodigt att det nu blir mörkare och mörkare. Å andra sidan får vi nu njuta av allt gott vi sått och vårdat. Det ska saftas, syltas, bakas och läggas in. 

När jag har grönsaker som börjar se tråkiga ut lägger jag allt på en plåt tillsammans med olivolja, salt och kryddor. Jag brukar bland annat använda tomat, squash, paprika, rödbeta och lök. In i ugnen på ca 150 grader tills det mjuknat, ca 2-2,5 timmar. Sedan mixar jag och fryser in. Perfekt att ta fram till vinterns grytor och pastasåser eller varför inte istället för tomatsås på pizzan. 

Kliar det fortfarande i odlingsfingrarna kan du nu så till exempel sallat, spenat, rädisor och sockerärt. 

Glöm inte att ta frön från dina favoriter, både ätbart och ettåriga blommor. Frön från grönsaker tar jag när jag ska äta dem. Jag petar ut fröna, sköljer av eventuellt fruktkött, låter torka och lägger i kaffefilter.    

Med blommor väntar jag tills blomman vissnat och torkat helt på plantan. Förvaringen är inte så noga så länge de inte utsätts för fukt. Det är alltid roligt att dela odlingsintresset med någon. Barnen är mest intresserade vid skörd. Jag har dock sällskap av Ragnar från start. I alla fall om jag jordförbättrar med hönsgödsel och sedan skördar morötter. 

Belle Coeur, svarta tomater. Läckert eller hur?
Double Cascade Orchid Mist Petunia. Den är verkligen fantastiskt vacker.
En chilisort som heter Jamaican Bell. Visst är den gullig?

Tequila, en lila paprika. Jättegod!
Squaschblommor.
Våran kvällsutsikt. Inte illa eller hur?
Ragnar, min trogna följeslagare.
Petunior och lobelia i fin kombination.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.