Roberth skapar egna hammarömynt


Text och foto: KRISTINA


Roberth Björk är nybliven sjuksköterska som på fritiden förvandlas till myntmakare. Med historiska valutor som inspiration och Hammarö i fokus har han skapat egna samlarmynt som nu säljs till entusiaster över hela Sverige.

Roberth Björk är ursprungligen från Dalarna och flyttade till Hammarö med sin fru, en hammarötass i själ och hjärta. Till vardags är han nyblivetn sjuksköterska, men på fritiden ägnar han sig åt att samla på
mynt och sedlar, en hobby som växte fram för fem år sedan. Fascinationen för äldre valutor har fått honom att både samla på och skapa egna mynt.

– Nu kan man ju köpa mynt som folk handlade med för jättelänge sen. Konstiga valutor som 2 öre silvermynt som är lika med 2 daler kopparmynt, det kände jag att jag ville samla på. Jag köpte nyss en sedel från 1858 till min samling. Då hade Sverige tre olika valutor sam-tidigt, silvermynt, kopparmynt och sedlar. På denna sedel står alla tre valutorna; 32 skilling banco, lika med 1 riksdaler riksgäld och ¼ riksdaler specie. Sverige gick över till kronan som valuta 1873. Man kan tänka sig att folk var överlyckliga när de inte behövde räkna ihjäl sig när de skulle handla något, skrattar Roberth. 

På 1970- och 80-talen skapades många lokalmynt av olika föreningar, ofta för att stärka kassan. Ett sådant mynt togs fram för Hammarö 1981 och pryddes av Hammarö kyrka, något han saknar i sin samling.

– Det vore roligt om någon som vet något om Hammarömyntet ville höra av sig och berätta mer, säger han.

Drömmen om ett eget mynt blev verklighet för Roberth i februari, då han lät tillverka 100 mynt i ren mässing med valören 1 hammardaler. Dessa säljs till självkostnadspris på 20 kronor styck. I september kom en uppföljare, ett mynt med valören 2 hammardaler, nu i mässingsförgyllt järn och med ett pris på 40 kronor. För att spegla äldre mynttraditioner från 1700-talet har detta mynt även en andra valör, 4 öre silvermynt, som en hyllning till hur valörer ibland kombinerades på äldre mynt.

– Om jag gör ett riktigt silvermynt i framtiden så kommer det ha valören 40 öre silvermynt, så man kan ha det som referensvärde, förklarar Roberth. 

Mynten säljer han till samlare över hela Sverige. Av den första upplagan av 1 hammardaler finns ett trettiotal mynt kvar, medan det fortfarande finns gott om den större 2 hammardalern.

Försäljningen ska finansiera nästa års utgåva, där Roberth hoppas skapa ett mynt med en lokal Hammarösymbol som Hammarö kyrka, fyren eller en vy från Lillängshamnen. Kanske blir det ett mynt i silver, något som skulle höja samlarvärdet ytterligare.

– Vi får se vad det blir, spekulerar han med ett leende.

Är du intresserad av att köpa mynten finns de här hos oss på redaktionen i Skoghall centrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.