Snipan Signe av Hammarö sjösatt

Text: Annika

Det var många som tog emot Signe när hon anlände till Skärgårdsmuseet för sin namngivningsritual den 19:e juni. Siw Gidlöf fick äran att med ett gammalt öskar namnge Hammarös nya sevärdhet.

 
Hösten 2009 slog Skärgårdsmuseet upp sina dörrar för första gången. Detta möjliggjordes då kommunen fått en stor donation fiskeföremål från den gamle fiskaren Arne Ericsson i Bäckvik. Han donerade sin samling med unika föremål från det gamla vänerfisket. I den stora samlingen fanns Arnes Hammarösnipa med, tyvärr i så dåligt skick att en renovering inte var aktuell. När museet fick en pengadonation från Arnes änka Kerstin Ericsson togs, på initiativ av intendent Lennart Ekengren, beslut att bygga en replika av Arnes båt. Hammarö kommun bidrog till resterande finansiering.
Uppdraget att bygga Signe gick till hammarös båtbyggare Michael Goedicke, med assistans av Anders Ståhl som är anställd vid skärgårdsmuseet. Med tanke på att det är bortemot 50 år sedan en sådan båt byggdes, är detta historiskt.

Snipan är sju meter lång, har en bredd på nästan två meter, och är byggd av granar som växt här på Hammarö. Formen är gjord för att klara de korta vågor och snabba vindförändringar som råder på Vänern. Signe har en 4-hästars Säfflemotor, en tändkulemotor som tillhört Oscar ”Sme´n” Andersson, fiskare. Den är skänkt av Oscars sonson Bertil Andersson. Segel finns, men används endast som nödsegel. Båten är uppkallad efter Arne Ericssons mormor Signe Andersson i Änga, Rud.

Signe kommer att finnas vid Skärgårdsmuseet och kan beskådas hela sommaren. Till hösten kommer ett båthus att byggas åt Signe. Hon kommer med andra ord att tas väl om hand i framtiden.

DSC01492

DSC01501

Signe 2

Signe kommer
Foto: Håkan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.