Sveriges bästa amatörkonstnär? – vi träffar Erik Hjort

Text: HANNA  Foto: CHRISTINE

Han är ekonomen som mer än gärna greppar sprayburken för att måla av vattentorn, broar och tåg. Nu är han aktuell i SVT:s Konstnärsdrömmen där han tävlar om att bli Sveriges bästa amatörkonstnär.

Hammarönytt träffar Erik Hjorth i ateljén som han delar med tre andra konstnärer. Spår från helgens vernissage möter oss i källarlokalen där svartvita tuschteckningar och skulpturer samsas med djurmotiv i graffiti.

– Måleriet är min frizon då jag kan släppa loss totalt. Det blir köttigt, skitigt och ruffigt när jag målar och det gillar jag, säger Erik.

Erik är 26 år och uppväxt på Hammarö. När Erik var liten tillbringade han mycket tid med sin mormor Sif Bredin som också var konstnär.

– Mormor hade ett ungdomligt, naivt och färgglatt uttryckssätt och så vill jag också måla, säger han.

Erik började måla som liten men det tog fart på högstadiet och gymnasiet.

– Jag målade på de lagliga graffitiväggarna som fanns och märkte att jag hade en fallenhet för det och var duktig på att måla. Jag drev också UF-företag där vi gjorde olika väggmålningar och erfarenheten gjorde mig mer företagsam då jag märke att folk gillade det jag gjorde och ville köpa av mig, säger Erik.

Erik har alltid gillat graffitin som konstform och på sin vänstra arm syns hans passion genom en tatuerad sprayburk.

– Jag ville göra något nytt genom att blanda akvarell och graffiti, men jag vill ändå inte att tavlorna ska se ut som att de är målade med spray. Det som är så skönt med att måla med spray är att man inte har 100 % kontroll över färgen. Man kan måla stort, rejält och det luktar gott, säger han.

Han berättar att inspiration och motiv går i perioder. Djur- och landskapsmotiv har varit aktuellt senaste tiden.

– Jag är ju ganska ung så kanske är det bara en fas, men jag gillar att måla tåg och broar. Det är en del av graffitikulturen. I sam-hället tar graffitin mer plats och blir mer accepterad. Jag gillar utvecklingen och att fler får ta del av bra graffiti. Jag tror att konstformen kommer ta mer plats i Värmland framöver då vi
bland annat kommer ha Värmland Graffiti Festival nästa år, berättar Erik.

I våras pushade Eriks sambo honom att söka till programmet ”Konstnärsdrömmen”. Ett program där amatörkonstnärer tävlar om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär. Under sex avsnitt med olika teman, som porträtt och landskapsmålning, kommer deltagarna mäta sina förmågor mot varandra och be-dömas av två domare.

– Det är egentligen en tävling i klassiskt måleri men de tyckte nog det var coolt med en graffittikille som målade lite annorlunda. Jag blev lite av det svarta fåret i gruppen som gjorde det oväntade, säger Erik som blev uttagen som en av tio deltagare av tusentals sökande.

– Det var en spännande utmaning då jag exempelvis aldrig provat att måla med olja eller
akvarell tidigare, men jag fastnade verkligen för det sistnämn-da. Jag har lärt mig mycket om mig själv och mitt egna måleri då jag blev tvungen att producera saker snabbt, säger han.

I sommar går flyttlasset till en bostadsrätt på Hammarö. Den enda egna tavlan han har från sin egna kollektion är tavlan ”Doris” som föreställer en kanin. Vad nästa steg i karriären blir är inte helt bestämt.

– Jag är nyfiken på vad tv-programmet ger. Att vara med och exponeras för den stora publiken känns stort, men oavsett hur det går så vet jag att mormor Sif tittar på mig från himlen, säger han.

_dsc2476

_dsc2498
_dsc2529

_dsc2532

_dsc2469

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.