Text och foto: KRISTINA
Reformen Nära vård har sedan 2021 stärkt stödet till äldre genom nya initiativ som digital hjälp, förebyggande besök och sociala aktiviteter. Med den nya socialtjänstlagen som träder i kraft i juli 2025 tar Hammarö kommun nästa steg i omställningen.
Reformen Nära vård från 2021 har medfört att flera yrkeskompetenser knutits till insatser för äldre. Tidigare har vi berättat om initiativ som digitalfixaren Robin, förebyggande hembesök av Cecilia, sociala aktiviteter som herrluncher och den sociala lotsen.
1 juli nästa år träder en ny social-tjänstlag i kraft. Den innebär att kommunerna ska arbeta mer förebyggande och kunskapsbaserat, samt bli mer lättillgängliga. Insatser ska kunna ges utan behovsprövning, och det är individens behov, inte ålder, som ska avgöra vilken hjälp som erbjuds. Hammarö kommun är redan i gång med omställningen.
Karl Thörn, tidigare biståndshandläggare inom äldreomsorgen, har anställts som processledare för att leda övergången till den nya lagen. Han är också projektledare för det nyinrättade Seniormottaget, en väg in för äldre inom kommunens socialtjänst. Där arbetar ett team med kompetenser som undersköterskor, arbetsterapeut, fysioterapeut, sjuksköterska och andra specialister för att möta äldres behov och främja deras självständighet.
När ett ärende kommer in, exempelvis via kommunens kontaktcenter, biståndsbedömare på akuten eller genom rekommendationer från andra enheter som sjuksköterskor, rehab eller biståndsenheten, tar Karl först kontakt med den berörda brukaren. Han börjar med att göra en förhandsbedömning för att identifiera behoven och förstå grundproblematiken. Utifrån denna bedömning avgör han vilka resurser och medarbetare från Seniormottagets team som bäst kan möta brukarens behov.
– Det kan bland annat handla om digital hjälp från Robin, fallförebyggande besök av Cecilia eller träning med fysioterapeut, berättar Karl.
Psykisk ohälsa och ensamhet är områden som kräver fler insatser. För att främja ett mer innehållsrikt och glädjefyllt liv för äldre, satsar kommunen på ett fleratal olika aktiviteter.
– Vi har ju våra herrbruncher, promenadgrupper och så har vi även börjat med hockeykvällar. Vi försöker utgå från ett intresse, inte en målgrupp, berättar Anna-Karin Skoglund, projektledare för Nära Vård i Hammarö kommun.
Målet med förändringarna är att stödja äldre så att de kan leva självständigt, bestämma hur de vill åldras och få ett meningsfullt och lyckligt liv så länge som möjligt.