Tillbaka mot golftoppen – Vi träffar Sara Ardström

Sara Ardström spåddes en lysande karriär som junior. Men skador och sjukdom kom i vägen.

Nu är den hammaröbördiga golfaren på väg tillbaka, en satsning om delvis finansieras genom andelar som baseras på framtida inkomster.

24-åriga Sara Ardström slog sina första golfsvingar på Hammarö GK som sjuåring. Den första, stora satsningen skedde när hon som 16-åring flyttade ner till Skåne och golfgymnasiet i Åhus. Där blev hon utnämnd till den spelare som utvecklats mest på gymnasiet. Som 20-åring valde hon att bli proffs. Redan under andra säsongen kom framgångarna på Nordea Tour och i Europatourkvalet. Men sedan tog allt stopp.

– Jag tränade 6-10 timmar per dag, till slut sa kroppen ifrån. Jag fick så fruktansvärt ont i ryggen och det visade sig vara diskbråck.

En lösning skulle innebära att tre ryggkotor stelopererades.

– Men det skulle begränsa spelet för mycket, så det var inte ens ett alternativ, menar Sara Ardström som istället fick rådet att vila och träna sig frisk – dock inte med golfspel.

– Det blev mycket promenader i skogen, berättar hon.

Nästa dråpslag kom 2010 då Sara fick diagnosen giftstruma, vilket bland annat resulterade i en viktnedgång på 15 kilogram och påföljande tung medicinering. Först tidigare i år blev hon friskförklarad. Och inför årets satsning är hon mer taggad än någonsin.

– Jag har en bra team runt omkring, med bland annat en mentalcoach som har hjälpt mig mycket med frågor runt golfen. Förr kunde jag vara väldigt nervös innan tävlingar, och ett dåligt slag kunde påverka mig under hela tävlingen.

Målet i år är att hitta tillbaka till det egna golfspelet. Just nu koncentrerar hon sig på pågående Nordea tour med avsikten att göra totalt tio tävlingar. Nästa delmål är att komma tillbaka till Europatouren, och det helst redan nästa år. Satsningen är delvis tänkt att bekostas med andelsköp. Totalt 2 300 andelar finns till försäljning för 100 kronor styck via tradeinsports.com. I utbyte mot de 230 000 kronor som Sara tar in får investerarna 30 procent av de prispengar som hon spelar in under tre år från och med 1 november 2013. Men investeringen innebär givetvis en chansning. Om än en god sådan.

– Jag alltid haft gott självförtroende, och spelet går bättre hela tiden. Själv satsar jag allt nu, golf är det jag brinner för.

Bostadsorten kommer dock vara i Karlstad. Och även Sara numera är knuten till Karlstads GK kommer banan på Hammarö GK alltid spela en stor roll i hennes liv.

– Det är ganska smal och tight bana, den erfarenheten har jag haft stor nytta av.

Sara_Omslag_webbad Sara_Portrattbild_webbad Sara_Stor_artikelbild_kopia_webbad

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.