
Text: ANNIKA Foto: KRISTINA
Curling är en av de mest underhållande sporterna att följa på tv. Enkel att förstå även för nybörjaren, men desto svårare att bemästra. Hur spelarna får den tjugo kilo tunga stenen att stanna, snurra och glida som planerat är för mig en gåta. I centrum för den svenska curlingframgången står Fredrik Lindberg, en av våra mest meriterade spelare vars resa började långt från världsscenerna.
Fredrik Lindberg föddes en februaridag i mitten av 80-talet i Upplands-Bro, norr om Stockholm. Fjorton månader senare utökades familjen med tvillingar och syskonskaran blev tre. Redan som liten fick Fredrik se stora delar av norra och mellersta Sverige då familjen flyttade en hel del. Från Upplands-Bro gick flyttlasset till vackra Alnö utan-för Sundsvall när Fredrik var runt fem år gammal. Pappan arbetade då som församlingspedagog och mamman som diakon.
– Vi bodde inte på Alnö mer än ett år. Mina föräldrar valde då att skiljas och gå skilda vägar, berättar Fredrik.
Efter skilsmässan flyttade han med sin mamma och syskon till Östersund, medan pappan blev kvar i Sundsvallstrakten. De stannade i Östersund tills Fredrik var elva, sedan bar det av till Hede i Härjedalen, inte långt från skidparadiset Vemdalen. Kanske är det inte så konstigt att han ibland har svårt att känna att någon plats verkligen är hemma.
– När jag får frågan om var jag kommer ifrån brukar jag säga att jag är uppvuxen i Mellannorrland, säger Fredrik.
Det var också i Hede som Fredrik för första gången stötte på curling. De första vännerna han lärde känna där hade precis börjat spela och övertalade Fredrik att hänga med och testa. Han fastnade direkt för sporten, utan att ana vilka framgångar som väntade. Hallen hade bara två banor, och även om de låg inomhus var det fortfarande naturis man spelade på.
– Man fick helt enkelt vänta tills det var tillräckligt kallt ute för att kunna spola is i hallen. Tur att kylan kommer tidigt däruppe, skrattar Fredrik.
När Fredrik var tretton år spelade han en av sina allra första riktiga matcher, och det var då intresset för curling verkligen tog fart på allvar. Ju mer han spelade, desto mer fast blev han. Talangen visade sig snabbt; han hade en känsla för spelet som stack ut redan i unga år. Framgångarna gav honom inte bara självförtroende, utan sporrade också motivationen att satsa ännu hårdare. Plötsligt var det inte bara en kul grej med kompisarna, det var något han ville bli riktigt bra på.
Under uppväxten provade han även på fotboll, handboll och skidåkning, men inget kunde mäta sig med passionen han kände för curling.
När det var dags att välja gymnasium föll valet på naturvetenskapliga programmet vid Riksidrottsgymnasiet i Härnösand, där han också kunde fördjupa sig i curlingen. Han bodde på skolans elevhem, något han beskriver som lärorikt och utvecklande.
– Vägen hem var lång, omständlig och tog lång tid så jag tillbringade mycket tid på elevhemmet. Där fick jag en tidig inblick i vuxenlivet, vilket jag haft stor nytta av senare, berättar Fredrik.
Efter studenten flyttade Fredrik till sin pappa i Sundsvall, som vid det laget arbetade på ett LSS-boende. Det var också pappan som hjälpte honom in på sin första tjänst där, som timvikarie.
– Det var väldigt givande. Dessa människor har inte samma filter som oss andra. Erfarenheterna jag fick där har varit ovärderliga, berättar Fredrik.
Två år senare gick flytten åter till Östersund där han fortsatte jobba inom vården, med personer som hade olika grader av psykiska problem.
– Jag jobbade med brukare med bland annat bipolär sjukdom, autism och multipla diagnoser. De var inte farliga, och trots att jag inte hade någon formell utbildning gick det bra, berättar Fredrik.
När Fredrik började spela med Lag Edin i Karlstad blev det aktuellt med ännu en flytt, och 2008 landade han i Karlstad. Där började han också studera till civilingenjör i miljö och teknik vid universitetet, en utbildning som för närvarande ligger på paus.
– Jag måste tänka på vad som händer efter curlingkarriären, och då är det bra att ha en plan. Studierna hinner jag slutföra senare, säger Fredrik.
Fredrik blev känd inom curlingvärlden när han och Lag Edin tog upp kampen efter OS 2006, då Peja Lindholms lag upplöstes.
– De hade spelat ihop sedan tonåren och kände sig färdiga. Peja fortsatte ett tag till innan han blev förbundskapten, berättar Fredrik.
Sommaren 2008 bestämde sig Lag Edin för att satsa mot OS i Vancouver 2010. Det blev en intensiv satsning, och laget vann bland annat SM-guld 2008 och EM-guld 2009. Efter dessa framgångar fick de klartecken att representera Sverige vid OS. Det blev ingen medalj den gången, men vid OS i Sotji 2014 gick det betydligt bättre, laget tog hem bronset.
Fredrik avslutade sin aktiva spelarkarriär 2014, men hans engagemang i curling tog inte slut där. I stället valde han att stanna kvar vid isen, nu i en ny roll som coach för Lag Edin, ett av världens främsta curlinglag. Under hans ledning fortsatte laget att rada upp framgångar på internationell nivå med OS-guld 2022 som största merit. Hans erfarenhet, taktiska blick och lugna ledarskap gjorde stort intryck, och 2023 kröntes hans resa inom sporten när han utsågs till förbundskapten för det svenska curlinglandslaget.
– Jag hade funderat på om det jobbet kunde vara något för mig, så när frågan kom var jag förberedd. Att tacka ja var inget svårt beslut, säger Fredrik.
Idag är Fredrik anställd av Svenska Curlingförbundet, där han har en central roll som förbundskapten. I den rollen arbetar han bland annat med att utbilda och coacha andra tränare inom curling, för att säkerställa en hög och jämn kvalitet på träningsarbete och utveckling på alla nivåer. Fredrik har också ansvaret för att nominera lag till Svenska Olympiska Kommittén (SOK), som sedan gör den slutgiltiga uttagningen till landslagen.
Under en turnering i Kanada träffade Fredrik sin flickvän Alison Kreviazuk, som också är curlingspelare. Kärlek uppstod, och 2014 flyttade Alison till Sverige. Idag arbetar hon som förbundskapten för Para- och Mix-klasserna.
Numera har paret slagit sig ner på Hammarö där de hittat sitt drömhus och skapat ett varmt och kärleksfullt hem för familjen. När de får en stund över gillar de att spela discgolf tillsammans, och de har till och med satt upp en korg i trädgården för att kunna njuta av spelet när andan faller på. 2024 kom lilla Alfred till världen, en charmig liten kille som snabbt fångade våra hjärtan under intervjun.
Livet är fyllt av resor för familjen, men på något sätt lyckas de få sina scheman att gå ihop, även om det ibland kräver lite pusslande. Den här soliga majdagen när vi ses är båda mitt uppe i packandet inför nästa äventyr, ett träningsläger i Grekland som är en del av uppladdningen inför OS 2026. Självklart får Alfred följa med på resan.


