Valvaka #2 Vi träffar Charlie Weimers

Charlie Weimers har varit aktiv inom politiken i hela sitt vuxna liv.

2014 är året då han får lämna ungdomsförbundet* och – förhoppningsvis – kommer in i riksdagen.

Om inte annat är han fortfarande förstanamn för Kristdemokraterna på Hammarö, och har en någotsånär given roll i fullmäktige. Där blev han invald första gången år 2002, blott 19 år gammal.

– Jag kommer från en typisk småföretagarfamilj. Pappa jobbade som säljare i en egen firma. Mamma öppnade en egen frisersalong när hon var 19 år, det var inte bara ryggdunkningar har jag förstått. Men mina föräldrar var inte direkt politiskt aktiva, det var mer diskussioner kring middagsbordet kring vad som är rätt och fel, berättar Charlie som vid 14-års ålder gick med i Moderaterna.

– Men jag gick över till KD efter ett år, förtydligar han. Och förklarar:

– Ofta i Sverige vill vi gå direkt på sakfrågorna, men inom Kristdemokraterna har man ett stort fokus på värderingar.

Den kristna tron växte fram allt eftersom.

– Det var inget jag hade med mig hemifrån. Men jag har alltid uppskattat möjligheten till reflektion som kyrkan gav, säger han men betonar att tron är skild från det politiska uppdragen.

– Man måste inte tro på ett högre väsen för att vara med i partiet, vi är väldigt tydliga med det.

Efter att ha varit medlem i Svenska kyrkan i hela sitt liv konverterade Charlie tillsammans med hustrun Jenny till katolicismen, år 2012.

– Det är moderkyrkan, därifrån allt började. Det började med att jag blev tveksam till Svenska kyrkan, jag tyckte inte de stod för något. Samtidigt växte nyfikenheten på den katolska kyrkan.

Under början av 00-talet var han ordförande i KDU Värmland i två omgångar. Och sedermera förbundsordförande för KDU 2008-2011. Men dessförinnan hade den då 18-årige Charlie fått uppmärksamhet för sin delaktighet i skapandet av nätverket Engelbrekt, som kom att kritiseras hårt för vissa inslag av nationalism.

– Jag hade fel då men det kan inte göras ogjort. De personliga konsekvenser det fick i form av äggattacker på huset hemma på Ålvägen och mordhot är fortfarande jobbiga att leva med, inte minst eftersom jag inte fick någon hjälp av polisen. Jag valde att inte låta hoten påverka mitt politiska engagemang, men det är inte självklart att jag skulle fatta samma beslut idag med tanke på min fru och min dotter.

Idag jobbar Charlie deltid som kommunalråd med inriktning mot näringslivsfrågor samt som politisk sakkunnig för socialminister Göran Hägglund. I höstas blev han far till dottern Anna Teresia. I år är siktet inställt på valen. Under våren är han tjänstledig från regeringskansliet för att leda Lars Adaktussons kampanj till Europaparlamentet. Därefter kommer valen till riksdag och kommun.

– När jag gjorde min första kampanj 2002 lappade jag brevlådor och i det senaste valet knackade dörr på nästan hela Hammar. Och det kommer jag att göra också igår, det är otroligt lärorikt att få höra vad folk tycker.

*Enligt reglerna får man inte vara medlem i Kristdemokraternas ungdomsförbund efter det år man fyllt 32 år, vilket Charlie Weimers gjorde i november 2013.

Charlie_portratt  Charlie_weimers2

Charlie1

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.