Valvaka #4 – Vi träffar Siw Gidlöf

Siw Gidlöf har varit Hammarö trogen i hela sitt liv.

I höst fyller hon 68 år och satsar på att det blir (S)-majoritet.
– Det är helt klart roligare att få bestämma, säger hon.

Siw var 11 år gammal när familjen flyttade till Hammarö.
-Vi bodde i Ångermanland, men där fanns inga jobb. Min pappa fick jobb på Skoghallsverken och mamma på Klaraviks trikåfabrik inne i stan. En äldre bror stannade kvar i Ångermanland. En syster bor på Hammarö. Siw bor tillsammans med sambon i ett hus vid Hovlandavägen. Sonen med familj bor på Hammar. Yrkeslivet kan bäst betecknas som varierande.

– Jag har bland annat jobbat på kontor, som projektledare samt på bensinmack när jag studerade.

Varför så många olika jobb?
– …För att det är roligt och nödvändigt, förklarar hon och ler spjuveraktigt.
Siw Gidlöf har suttit i Hammarö kommunfullmäktige sedan 1979. Efter en kortare tid i skolstyrelsen hamnade hon i socialnämnden där hon höll i ordförandeklubban mellan åren 1989-2003.
– Det hände mycket under de här åren. Då hade socialnämnden hand om barnomsorgen och sedan kom Ädelreformen då kommunen bland fick ta över ansvaret för vården av gamla och funktionshindrade från landstinget. Några år senare tog kommunen över ansvaret för personer med behov av stöd och service (LSS). Och något år efter kom psykiatrireformen.
– Socialnämnden är en lärorik nämnd med svåra frågor och beslut som ska tas. Även om man inte blir helt nöjd med besluten så är det en skola i att klara av svåra saker.
När kommunalrådet Per Bergman (S) gick bort år 2003 var Siw Gidlöf vice ordförande i kommunstyrelsen, och den som blev vald till såväl ordförande som kommunalråd. Uppdraget varade i drygt sju år. Under de senaste fyra åren har Socialdemokraterna varit i opposition.
– Det har varit en…ny upplevelse, svarar Siw på den obligatoriska ”Hur-känns-det”-frågan.
– Politiken handlar om att åstadkomma någonting och är man inte i majoritet går det inte att genomdriva saker. Den stoppade utförsäljningen av bostäderna i Lunden är ett undantag. Efter två år fick vi och de boende vår vilja igenom.
Siw står som förstanamn på (S) valsedlar till kommunvalet i höst. Eventuella frågor kring strategier besvaras efter valet.
– Vi går till val som Socialdemokraterna på Hammarö med vårt program, sedan får vi se vad valresultatet visar.
Vem är då privatpersonen Siw Gidlöf? Enligt henne själv; i princip samma person som politikern.
– Jag har gott om mossa och ogräs i trädgården. Och så gillar jag skor. Jag tycker också om att sy kläder. Det är avkoppling för mig, dessutom är det kul att bära ett plagg som ingen annan har.

Web_Siw_Gidlof

Web_Siv_Gidlof2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.