Vi träffar…Gråben

Tre glada amatörer.

– Med betoning på glada. Och amatörer, summerar Björn Hörgren.

Gråben har underhållit hammaröborna sedan början av 2000-talet. Men allt började med en annan musikalisk trio; Tre-B:n, bestående av Björn Hörgren, Bengt Tingdahl och dåvarande folkets hus-föreståndaren Bengt Eriksson som tyvärr gick bort 2008.

– Bengt startade ju också upp HUT, Hammarös Ukelele-Tassar, och givetvis spelade han ukelele med oss. Men Bengt kunde också spela fiol, berättar Björn.

Redan efter några få år utökades trion till en kvartett då Anna-Lena Persson tillkom. För övrigt den enda i orkestern som är infödd hammaröbo.

– Jag fick mitt första dragspel när jag var nio-tio år, och fick lektioner av en dragspelare i Karlstad som hade en egen orkester där jag fick spela med i. Jag fick ofta spela en egen låt, oftast något av Andrew Walter. En gång spelade vi på fängelset i Karlstad, berättar Anna-Lena som bokstavligen tog upp dragspelet igen i rollen som lärare, först på Larberg, Svenshult, Hallersrud och Vidön följt av 17 år på Hammarlunden som kronan på karriären.

En av Anna-Lenas tidiga, musikaliska influenser var Evert Taube som ju ursprungligen var från Bohuslän. Därifrån kommer också bandkollegan Bengt som fram till pensioneringen för några år sedan arbetade som kanslichef och kommunsekreterare vid Hammarö kommun.

– Jag har spelat gitarr ända sedan övre tonåren. En av mina mål var faktiskt att lära mig alla Evert Taubes visor, men det har jag aldrig lyckats med. Däremot kan jag konstatera att jag i stort sett har samma repertoar som då, förklarar Bengt.

Björn växte upp i Karlstad och kom i kontakt med musiken på allvar under tiden på läroverket, nuvarande Tingvallagymnasiet, där han ingick i skolkören.

– Jag hade en barndomskamrat vars pappa var pastor i Betlehemskyrkan. Jag började spela horn i orkestern där.

1980 gick han med i Hammarö Kammarkör. Och efter en ofrivillig kör-pensionering i samband med 60-årsdagen år 2002 var han med om att starta upp kören Da Capo i Karlstad.

– Och där är jag med fortfarande.

Även Anna-Lena och Bengt är erfarna körsångare, i Skoghalls kyrkokör. Gråben uppträder tio till femton gånger om året, företrädesvis för en lite äldre publik. Ett stort undantag sker årligen dagen före midsommaraftonen då man musicerar tillsammans med barn på Mörmo förskola. På repertoaren står verk av bland andra Alf Hambe, Evert Taube, Gustaf Fröding och Nils Ferlin, ofta tonsättningar med värmlandsanknytning, exempelvis av Lillebror Söderlund och Gunnar Turesson.

– Gärna litterära visor och inte så mycket schlager. Men vi spelar exempelvis ”Drömmen om Elin, säger Bengt.

– Och ”Födelsedagsvals till Mona”, då släpper vi fram Anna-Lena i full frihet, berättar Björn.

Samtliga i trion bidrar med sångstämmor. Samt ofta många i publiken. För ändamålet har orkestern låtit trycka upp sånghäften som lånas ut vid behov. Gråben spelar helt akustiskt.

– Men finns det en ljudanläggning kopplar vi in oss, förklarar Bengt.

_DSC7467

 

_DSC7503-2

Gråben består av Anna-Lena Persson på dragspel samt gitarristerna Björn Hörgren och Bengt Tingdahl.

 

_DSC8120

_DSC8125

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.