Vi träffar Linda Lustig

Hemma är Stockholm. Och lika mycket hemma är Hammarö med föräldrarna, syskonen och alla gamla kompisar.

HammaröNytt har träffat Linda Lustig (tidigare Kjellén) som bland annat berättar om tur och otur samt vikten av att hålla sig kvar vid en fast anställning.

Uppväxten skedde på ett otal olika adresser på Hammarö. Mer exakt: Hälltorp, Mörmogärdet, Götetorp, Hammar, Lövnäs, Lillängen och Nolgård.

– Jag åkte runt en gång med min man och pekade ut var jag har bott, han trodde jag skämtade, berättar Linda när vi satt oss ner efter en kort men intensiv fotosession med sonen Bosse som nu sover middag.

– Han är Sveriges kanske med instagrammade unge, på grund av sin pappa, så han är van.

Lindas mediekarriär tog sin början för drygt tio år sedan. Eller kanske redan i skolåldern.

– Jag var lite av en teaterapa och clown. Men jag vågade inte uppträda på en scen, absolut inte.

Efter gymnasiet år 2003 sökte och fick Linda ett underhållarjobb för Fritidsresor i Thailand där hon sjöng och dansade i shower. I slutet av året gick hon på en audition för Värmlandsteaterns uppsättning av Spelman på taket. Musikalen handlar om en judisk familj i Ryssland vid slutet av 1800-talet. Och inte, absolut inte om Karlsson på taket.

– Jag hade övat in några Astrid Lindgren-låtar, så det blev helt fel. Men jag fick en av huvudrollerna faktiskt, berättar Linda som än idag inte kan hålla sig för skratt när hon berättar historien.

Efter föreställningarna under våren 2004 följde ett sommarjobb som prinsessa i Mariebergsskogens trollvandringar. I samma veva sökte Linda till det då nya teveprogrammet Idol.

– Vi fick fylla i ett formulär. Och bredvid ”yrke:” skrev jag prinsessa. De undrade säkert vilken freak jag var. När jag blev utvald att provsjunga inför den riktiga juryn förstod jag att antingen tror de på mig eller så blir jag toksågad.

Linda var en av de sista 30 deltagarna, men åkte ut i kvalveckan.

– Det här var samma år som Darin och Loreen var med. Idag hade jag aldrig kommit så långt. Nu är det mer unika röster och alla ska ha ett speciellt uttryck. Jag var mer bara en go och glad värmlänning som gillade att sjunga.

Full att motivation sökte hon sedan jobb med koppling till sång och teater, bland annat ett barnprogramledarjobb på TV4:s Lattjo Lajban, som hon dock inte fick. Så här i efterhand kan Linda se ett tydligt mönster.

– Det går lätt i början, det är först senare som nejen kommer.

Ett tydligt Ja blev det däremot när hon sökte till TV3:s Lyckochansen, ett i Sverige numera avsomnat teveformat som gick ut på att tittarna skulle ringa in till studion och gissa på ett ord. Programmen sändes på TV3 och TV6 och spelades in i Holland. Det var också under denna tid som hon träffade Ola, numera äkta make som jobbar som radiopratare på NRJ (och tidigare Rix Morronzoo).

År 2007 gick flyttlasset tillbaka till Sverige och Stockholm.

– Ola fick ett jobb som vädergubbe på Aftonbladets TV7. Och jag var arbetslös med undantag för några småjobb på TV3 så vi levde i princip på en halvtidstjänst.

Efter en tid fick Linda åter jobba med ring-in-TV, fast på hemmaplan.

-Man får vara glad för de jobb man får, resonerar Linda som sedan passade på att plugga TV-produktion.

Via ett tevereportage på en camping träffade hon på en man som rekommenderade henne till mediebolaget IMG där hon bland annat jobbat som programledare för travsändningarna på TV4 och TV4 sport, och på senare år med teverättigheter samt utlånad som reporter på Aftonbladet Wellness-TV. Efter att ha kämpat i en osäker bransch och äntligen fått en fast anställning, har hon lovat sig själv (och sin arbetsgivare) att inte släppa taget om den i första taget. Någon flytt tillbaka till Hammarö är dock inte aktuell.

– Både jag och Ola har haft en massa tur, men också en del otur. Det finns ingen rättvisa, utan tricket är att hålla sig kvar i branschen, lite oavsett vad man gör. Men det har självklart blivit mindre viktigt ju äldre vi blir, och inte minst efter att vi fick Bosse. Eftersom våra jobb finns i Stockholm blir vi kvar där. Men jag åker hem ofta, jag är den enda i tjejgänget jag växte upp med som inte har flyttat tillbaka.

LindaOchKopp     LindaLustigFram LindaFniss     LindaBosse2

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.