Vi träffar… Mattias von Wachenfeldt

Gitarren finns ständigt med, både i rollen som musiker och musiklärare. På fritiden kopplar Mattias von Wachenfeldt av med tystnad. Samt en och annan hårdrocks-LP.

De första åren spenderades i Stockholm innan flyttlasset gick till Årjäng. Musiken och det som kom att bli hans huvudinstrument upptäcktes tidigt.

– Pappa spelade gitarr, mest visor och lite jazz så jag började spela själv när jag var kanske fem år, berättar Mattias som fick sin första skolning inom den kommunala musikskolan.

Klassiskt gitarr på skolan. På fritiden; enbart elgitarr och det egna hårdrocksbandet.

– Det var Iron Maiden, AC/DC, Accept och KISS, de står sig bra fortfarande.

Avståndet mellan de olika musikstilarna är inte så ofantligt långt, menar Mattias.

– Jag spelade ju en del låtar av Yngwie Malmsteen och han är ju klassiskt skolad.

Efter grundskolan i Årjäng gick flyttlasset till Karlstad och musikgymnasiet på Sundsta. Därefter följde studier vid musikhögskolan i Oslo där Mattias läste en kombinerad utbildning till konsertgitarrist och musiklärare. Och därpå, en mastersutbildning i engelska Cardiff.

– Där spelade jag bland annat för John Mills som själv var elev för Andrés Segovia, så mycket av min stil kommer därifrån.

Därefter flyttade han tillbaka till Sverige med tanken att försöka livnära sig på musiken.

– Då märkte jag av nackdelen med att ha studerat utomlands; ingen visste vem jag var. Det gick till och med så långt att jag funderade på att helt lägga ner satsningen, berättar Mattias.

Men ödet ville annorlunda. 1997 blev Mattias ombedd att spela på ett bröllop.

– Jag hade skrivit ett arr på ett Pat Metheny-låt, minns jag. Bland gästerna fanns en kille som jobbade på TV4, han ville spela in en skiva med mig. Hösten samma år spelade vi in den i Österviks kapell utanför Kristinehamn och sedan dess har det rullat på. Helt otroligt egentligen, det är så mycket slump och tur som styrt.

År 2001 blev Mattias utsedd till ”Ung svensk solist” av länsmusiken i Sörmland och fick som pris göra en turné bland slott och herrgårdar som mynnade ut en konsert i Bernadottebiblioteket på Stockholms slott med kungafamiljen som åhörare.

– Jag har faktiskt spelat för dem varje år sedan dess. När Victoria fyllde 30 år önskade hon sig en konsert med mig, och det ställer man ju upp på.

Förutom solokonserter spelar Mattias tillsammans med bland annat Rigmor Gustafsson, hovmusikern Mary Ljungquist Hén och systern Monika von Wachenfeldt. Det musikaliska arvet förvaltas vidare, på olika sätt, genom barnen Saga, Carl, Hjalmar och Valdemar.

– Alla våra barn har växt upp med musik men Carl, Hjalmar och Valdemar är de som är mest intresserade av att spela. De är genommusikaliska och spelar lika gärna klassiska stycken som AC/DC-låtar. Carl går också på musikgymnasiet i Karlstad och har förresten samma gitarrlärare som jag hade, det är lite roligt.

Parallellt med det egna musicerandet arbetar Mattias som musiklärare. Sedan tre år tillbaka har han en tjänst på Hammarlundens högstadium.

– Jag är oerhört imponerad av eleverna och Hammarlunden är en väldigt bra skola. Oavsett var jag spelat eller för vem, kan jag gå till skolan på måndag morgon och bara vara Mattias, det är himla gött. Jag är också väldigt lyckligt lottad att ha stöd hos min fru Anna i det jag gör, säger Mattias.

_DSC7682

_DSC7707

Favoritgitarren är tillverkad av José Romanillos, kostade vid inköpstillfället 165 000 kronor och har värderats till nästan det dubbla. – Den har ett otroligt ljud och låter mer ju större lokalen är.

 

 

_DSC7714

_DSC7724

Mattias är en sveriges mest framstående klassiska gitarrister. Bland favoritkompositörerna kan nämnas Niccolo Paganini, lutenisten Silvius Leopold Weiss och Nikita Kosekin.

 

_DSC7769

_DSC7795

_DSC7812

_DSC7834

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.