Vi träffar Victor Palovaara

21-årige Victor Palovaara har kört speedway sedan barnsben. I år kör han sista året som junior, och som enda svensk i årets världsmästerskap.

– Jag har aldrig kört så bra som jag gör idag, säger Victor.

I år har han dessutom också för avsikt att ställa upp i SM. Även här som junior. Men det har mest att göra ett oförutsett hinder i Victors minst sagt späckade veckoschema (se separat text) då han missade det vanliga SM:et på grund av ett försenat flyg från Glasgow.

Motorintresset har Victor ärvt från bröderna Patrik och Robert, pappa respektive farbror.

– Numera brukar de bara köra en gång på hösten, mest på kul, innan vi plockar isär cyklarna för säsongen, berättar Victor.

Endast tre år gammal fick han börja köra sin första cykel; en PV50-cross. Den första speedwaycykeln, pappas gamla 50-kubikare, fick han som sexåring. Några år senare uppgraderades motorn till en 80-kubikare. Och därefter: dagens 500 kubik.

– Det är ett ganska stort hopp, framför allt går det mycket fortare. Men även tyngden spelar in, det skiljer cirka 20 kilo mellan cyklarna.

Speedwaysäsongen börjat i mitten av mars och håller på fram till oktober.

– Under hösten och vintern fokuserar jag på träning, att plocka med cyklarna och att jobba med sponsorer. Jag försöker också jobba med något annat, men det är svårt eftersom det bara rör sig om en begränsad period.

Årets VM-vinnare koras genom tre deltävlingar; Italien i juli, följt av Polen i augusti och Tjeckien i september. Förutom en bra placering där är det långsiktiga målet att ta sig in Grand Prix-cupen.

– Det finns plats för 16 svenska förare från hela världen och de släpper bara in tre om året, så det är tufft motstånd bara att komma in.

Oavsett vad som händer inom närmaste tiden kommer Victor fortsätta sitt kringresande liv som speedwayförare.

– Det är det här jag vill göra. Det som är som i alla sporter, vill du bli bäst får du lägga ner otroligt mycket tid. Och när kompisarna sticker ut och festar kanske du måste vara hemma och vila.

Däremot blir det inget mc-åkande utanför banan.

– Jag törs inte ta körkort för motorcykel, jag skulle köra alldeles för fort. Däremot tog jag körkort för moped för några år sedan, men det var mest för att kunna hänga med kompisarna hemma.

_DSC0903-Redigera

_DSC0933-Redigera

Victors veckoschema

Måndag – hemma på Hammarö (i bästa fall).

Tisdag – tävlingar för Piraterna i Motala.

Tisdag kväll/onsdag morgon – flyg till England.

Onsdag – tävlingar för Glasgow Tigers.

Onsdag kväll-torsdag morgon – flyg hem till Sverige.

Torsdag – tävlingar för Hagforsklubben Valsarna.

Fredag – tillbaka till England igen för tävlingar under helgen.

Söndag – tillbaka till Sverige.

_DSC0952-Redigera

 

_DSC0978-Redigera

_DSC1011-Redigera

_DSC1031-FRAMSIDA

ViktorsPrivata

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.