210 mil på cykel – Vi träffar Veronica Nevrell

Hård fysisk träning och diabetes har länge setts som nästan omöjlig kombination.
Veronica Nevrell vill utmana både sig själv och andras fördomar. 5-19 september ska hon cykla mellan Bryssel och Barcelona, totalt 210 mil.

Satsningen går under namnet Team Blood Glucose och innefattar 16 diabetiker från hela världen, varav två kommer från Sverige.
– Jag och min vän Josefin Palmén från Helsingborg fick frågan om att vara med under ett träningsläger i England i våras, berättar Veronica som dock tvekade länge innan hon tog det slutgiltiga beslutet att medverka.
– En stor del av cykelturen är sponsrad av läkemedelsföretag men startavgiften, resa och cykel får man själv ordna. Jag hade lyckan att få testa ett helt nytt cykelmärke i Sverige, ”Drössiger” av Cyclecomponents i Karlstad. Jag letar fortfarande efter fler sponsorer och man kan donera på Team Blood Glucoes sida.
Veronica har haft diabetes sedan 11-årsåldern. Och en synnerligen svårinställd sådan. Samtidigt utvecklade hon tidigt en livslång kärlek till långdistansträning inom löpning, skidor och cykel.
– Tidigare fanns ju bara engångssprutor med insulin. Och för att mäta blodsockret var man tvungen att ta blodprov, det kunde bli många stick i fingret under en dag.
Att ha diabetes kan vara nog så begränsande. Redan vid relativt låg fysiskt aktivitet ökar ämnesomsättning, vilket genast gör allt så mycket svårare.
– Men jag tränade ändå, fast det var gränsfall om det var värt det. Jag fick heller ingen uppmuntran från sjukvården att sporta och det präglar givetvis en som barn.
Som tur är går utvecklingen framåt. Sedan några år tillbaka bär hon en vattentät insulinpump på sig samt en CGM, kontinuerlig glukosmätning, via en knapp på kroppen med sändare och sensor.
För en diabetiker ska helst varje dag vara så lik den föregående som möjligt. Men livet bjuder som bekant på överraskningar. Några månader innan hennes planerade, första marathon var hon med i en trafikolycka i Göteborg år 2001.
–  Jag fick en whiplashskada och problem med mina leder. Värk och stelhet gjorde att jag blev ”låst” i hela överkroppen.

Veronica fick flytta hem till föräldrahemmet igen. Och de följande åren bestod av sjukgymnastik, läkarbesök, psykologsamtal samt tung medicinering med såväl smärtstillande och muskelavslappnande.

– Jag gick från ett liv i 180 till att bara sitta still. Den stressen i kombination med diabetesen var inte bra.
Lösningen visade sig vara fysisk aktivitet. Långpromenader ersattes så småningom med träningspass.
– Nu är läget tvärt om. Rör jag mig inte kommer smärtan tillbaks.
Revanschsugen efter alla träningssaknande år bestämde hon sig för att börja tävla igen och gjorde klassikern 2012.
– När jag cyklade Vätternrundan ösregnade det och jag frös som jag aldrig gjort förr. Men trots det blev jag sugen på att cykla mer.
Och mycket cykling lär det bli framöver. Den 210 mil långa turen från Bryssel och Barcelona (delvis på Tour de France-sträckorna) innebär bland annat 22000 meter klättring över bergskedjan Pyrenéerna. Under loppet kommer 36 cyklister, både diabetiker och ickediabetiker, att delta i en studie med högteknologisk utrustning som görs av Newcastle University.
– Vi vill visa att diabetes inte är ett hinder längre. Att idrotta med diabetes går utmärkt om man har bra kontroll och kunskap. Vi kommer att följas av läkare som håller koll på oss. Och all mat får vi speciallagad av kockar som följer loppet.

Fotnot: Mer om loppet finns att läsa på www.mhealthtour.com. Teamet med diabetiker som Veronica cyklar för har en egen sida: www.teambloodglucose.com. Veronica har också en egen blogg: challengediabetesblog.wordpress.com

Veronica_detalj_fixad_webbad Veronica_dosa_fixad_webbad Veronica_fixad_webbad Veronica_flygigaharet_fixad_webbad Veronica_framsida_fixad_webbad Veronica_armmupp_fixad_webbad

 

 

 

4 thoughts on “210 mil på cykel – Vi träffar Veronica Nevrell

  1. Hej! En fråga som jag hoppas du kan svara på! Om jag cyklar med 165 i puls och 90 cykeltramp i minuten kan jag i bästa fall klara att cykla i två timmar innan blodsockret ligger på 3. HUR kan ni cykla så länge/långt? Ligger ni på lägre puls under cyklingen eller hur gör ni?

    1. Hej Martin!
      Jag ska försöka få tag i Veronica och be henne gå in här och svara på detta.
      Gott Nytt År!
      //Kicki (red.)

    2. Hej Martin!
      Det handlar om att fylla på med kolhydrater hela tiden för att blodsockret inte ska sjunka när man tränar långpass. 30-60g kolhydrater/timmen beroende på hur intensivt man tränar. Jag sänkte basdosen insulin med 80% när vi cyklade men det är individuellt hur mycket den ska justeras. Det va mest problem med höga/låga värden de första tre dagarna sen blev det ”vardag” för kroppen. Jag har skrivit om cyklingen och diabetes på min blogg som du är välkommen att läsa, challengediabetesblog.com
      Hör gärna av dig på bloggen om du har fler funderingar.
      Med vänlig hälsning,/Veronica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.