40-årig klubb sopar banorna

Text: Annika

Foto: Privat

Bor man granne med en minigolfbana är det naturligt att man dras dit. Speciellt om man är en liten kille på sju år. Det var här Christian Mellqvist, snart 30, fick upp ögonen för bangolfen. 

Idag är han sedan 2014 ordförande och tävlingsledare för Skoghalls Bangolf. En klubb det har gått väldigt bra för i år.
– 2015 och 2016 är de mest framgångsrika år som Skoghalls Bangolf har haft, säger Christian. Klubben har idag cirka 200 medlemmar, 25 av dessa är tävlingsspelare och fem är juniorer. Och vi har många barn som medlemmar. De betalar bara 100 kronor i medlemsavgift och får sen spela gratis när de är här, fortsätter han.

Klubben har två banor som används flitigt. Förutom klubbens egna spelare kommer 15-16 000 besökare varje år.

– Vi arrenderar marken men äger alla byggnader själva. Cafeterian är välbesökt och vi har ett gäng som kommer hit varje dag. Pengarna vi får in här används, tillsammans med sponsorbidrag, bland annat till ungdomsverksamheten, underhåll av området, banorna samt omkostnader för våra tävlingsspelare. Vi åker till exempel till Göteborg under vintern för att träna inomhus. Guld vore att ha en egen inomhushall, fortsätter Christian.

Skoghall spelar seriespel i Elitserien som är högsta serien. Den spelas i tre omgångar och går i maj, juni och juli. Åtta lag från hela Sverige tävlar. Årets tre tävlingar gick i Sundsvall, Stockholm och Hässleholm. Man spelar en omgång på filtbanor, en på betongbanor och en på EB-banor, det som tidigare var eternit. Som spelare måste man alltså behärska alla tre underlagen. Det lag som vinner hela Elitserien tar hem SM-titeln. I juli vann Skoghall serien och tog hem guldet. Med den vinsten sprack Uppsalas elvaåriga segersvit.
– Det var ett stort lyckorus som infann sig när sista bollen gick direkt ner i koppen, berättar Christian. Jag får fortfarande ståpäls när jag tänker tillbaka på det. Vi är stolta över att elitserieguldet äntligen hamnade hos Skoghalls Bangolfklubb i Hammarö kommun. Helt fantastiskt!

Tävlingssäsongen avslutas andra oktober då laget deltar i Europacupen i Neutrabling, Tyskland och möter då de bästa klubblagen i Europa.

Klubben har i sommar arrangerat två stora tävlingar. Dels klubbens egna tävling Internationella som avgörs varje år, samt Oldtimer SM. Stora tävlingar med många startande.
– Tack för allt stöd vi fått från kommunen och alla eldsjälar som ställt upp och hjälpt till under de här stora arrangemangen, säger Christian.

Skoghalls Bangolfklubb har även varit med och representerat Sverige utomlands.

– Vi har med spelare i tre av landslagen, säger Christian. Stefan Björk spelade OT-EM
i Lahti, Finland och kom hem med guld i lag och silver individuellt. I EM i Vizela, Portugal spelade seniorerna Sebastian Ekängen och Filip Johansson, med coachen Dino Medenhod-zic, och rodde hem silvret i lag. Henrik Andersson, Andreas Ekängen och Tommy Fröjd  är med i juniorlandslaget och åkte till JVM i Bischofshofen, Österike och tog hem silver i
lag. Där följde även Daniel Johansson och Lars Broddevall med som ledare för laget. Det är inte illa för en förening från en liten bruksort som Skoghall.

bangolf1

 

bangolf3

bangolf2Vi gratulerar också Skoghalls Bangolfklubb som den 31:a augusti firade 40 år som klubb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.