62 tjänster hotas på Skoghall

Efter neddragningar både 2007 och 2009 vill nu Stora Enso minska personalstyrkan på Skoghalls bruk med ytterligare 62 tjänster. Måndagen den 12 mars lämnades information till de fackliga företrädarna och förhandlingar ska nu inledas.

– Det är för tidigt att säga hur eventuella lösningar kommer att se ut, säger Carl-Johan Albinsson, VD för Stora Enso Skoghall.

Om förändringarna träder i kraft kommer 51 tjänster på kollektivsidan samt 11 på tjänstemannasidan att beröras. Enligt Stora Enso har man gjort en översyn av underhållsverksamheten på flera svenska bruk och just på Skoghall har man även konstaterat att kostnadseffektiviseringar är möjliga över hela verksamheten.

– Vi effektiviserar för att säkra konkurrensen för framtiden, säger Carl-Johan Albinsson. Underhållet är en viktig del, men hela verksamheten berörs.

Från fackförbundet Pappers sida är man dock kritisk till nedskärningarna.

– Det här är förändringar som får konsekvenser även för andra, färre ska göra mer, säger Peter Östergren, ordförande i Pappers avdelning 36 på Skoghalls bruk.

2007 försvann ett 50-tal tjänster från fabriken på Skoghall och 2009 fick 101 personer gå. Nu flaggar man för den tredje neddragningen på fem år och facket menar att processerna vållar problem.

– Vår kritik är att det är stora förändringar och man ser inte konsekvenserna, säger Peter Östergren. Man måste kunna rationalisera under en längre tid. Det här är förslag från ett fåtal personer i ledningsgruppen, besluten hamnar för långt från verksamheten.

Nu inleds en förhandlingsprocess mellan parterna, där även tjänstemmanförbunden ingår, och enligt Carl-Johan Albinsson hoppas man på en smidig lösning.

– Vår förhoppning är en bra och effektiv process som är klar under 2012, säger han.

Hur eventuella neddragningar i personalstyrkan ska lösas – till exempel via pensionsavgångar eller uppsägningar-  menar Albinsson är för tidigt att säga. Pappers ordförande anser dock att det är en fråga som bör tas upp snarast möjligt.

– Vi vill redan i dag se vilka lösningar som kan ges, säger Peter Östergren. Om det blir 51 personer som får gå och man går efter LAS skulle inte fabriken fungera, det kommer inte att gå om man skickar hem de 51 senast anställda.

Förändringarna kommer inte att beröra avdelningen i Forshaga som också ingår i Skoghalls bruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.