”Alla barn är snälla”

Tomten önskar barnen en trivsam julOmslagweb

Julen innebär bråda dagar för många och inte minst för tomten. HammaröNytt tittade in hos tomten i Halla för att titta på tomteboden, se hur julförberedelserna går och prata om barn och vuxnas eventuella snällhet.

Hur ser julen ut för tomten?

– Det är fullt upp, jag åker runt till familjer och börjar tidigt på morgonen. Förra året började jag redan halv sju hos en familj i Grums. En familj har jag varit hos i tio år, det känns bra att veta att man är godländ. I år besöker jag 23 familjer på julafton, jag brukar komma hem vid tiotiden på kvällen. Själv firar jag med familjen på juldagen.

Vad är tomtens favorit på julbordet?

– Skinka och Janssons frestelse. Allt är gott, men det är nog skinka, Jansson och dopp i grytan som är speciellt.

Är det mycket att göra innan jul?

– Det är många som ringer innan jul, jag brukar vara med på jubileum och barnkalas och i affärer och sådant. Innan jag startade tomtebutiken här ute så var jag mycket på olika köpcentrum i Stockholm, men nu brukar jag tipsa mina tomtekollegor i stället. Vi är ett 40-tal auktoriserade tomtar i Sverige i dag, och så tomtemororna, alltså våra fruar. Men jag var den andra auktoriserade tomten i Sverige, det blev jag -95. Det var en agent från Santa Claus of Greenland foundation som kom till Sverige och blev den första auktoriserade tomten och han hade i uppdrag att värva fler tomtar. Så jag var den första efter honom. Jag kommer till Skoghall på Tomtens dag.

Vad tycker du om Hammarö?

– Hammarö är ju guldkusten i Karlstad. Jag har inget emot någon ort och Hammarö har verkligen visat framfötterna, det är en blomstrande kommun.

Vet du vad barnen önskar sig i julklapp i år?

– Jag har en brevlåda som jag får önskelistor i och så får jag på mailen, men den kan jag inte med så det får frugan och barnen sköta. I år önskar sig barnen iphones, datorer, spel och kläder. Jag tycker att det är för mycket sånt i dag, det är för enkelt att köpa sig fri från uppfostran.

Har barnen varit snälla i år?

– Alla barn är snälla, det beror på föräldrarna hur det ser ut sen. Men alla föds snälla, det är hanteringen av barn som det beror på. Det är samma som för oss vuxna, när saker går oss emot och vi inte kan hantera det så gör vi saker som inte är så bra. Så blir det även med barnen, de kanske börjar ta saker eller förstöra om de inte har det bra.

Har de vuxna varit snälla då?

– Det vet jag inte om jag håller med om, men läser dagligen i tidningarna om att någon har slagit sin fru eller oprovocerat gett sig på någon. Hur är det ställt om man ger sig på en annan människa med kniv? Så nej, alla vuxna är inte snälla, en del är det förstås, men många är det inte och det ska man inte sticka under stolen med.

Vad tycker tomten är det viktigaste att tänka på under julen?

– Jag vädjar till familjerna att gå i från spriten, låt barnen få en trivsam jul. Det är så mycket tragiskt som händer i världen ändå, ta den här unga pojken som inte ville leva för att familjen var så fattig. Samhället har blivit fruktansvärt för barnen på vissa sätt, alla ska ha iphones och märkeskläder och så jämför man sig med alla andra. Och tråkigt nog kan man inte påverka det. Jag får så mycket brev hit också, det var en mormor som skrev och berättade att hon hade ett barnbarn på en tre år som hade fått cancer. Han hade en önskan om att få ett brev från tomten, så jag skrev till honom och året efter skickade samma mormor ett till brev och berättade att pojkens kusiner också ville ha kort från tomten. Jag och min fru skänker mycket till olika välgörenhetsorganisationer och försöker stödja så gott vi kan.

Vad önskar du dig i julklapp?

– Ingenting, bara att få ha en frisk familj.

HammaröNytts förra huvudperson, Johan Östling från The Starboys, fick skicka med en fråga till jultomten.

– Har du några tips om hur man ska hinna med allt runt jul? Du är ju väldigt bra på just det.

– Man får ta det i den takt man kan och planera.

 

Namn: Inge Olsson

Ålder: 74

Bor: Halla utanför Deje

Familj: Fru, fem barn, åtta barnbarn och ett barnbarnsbarn

Gör: Är auktoriserad tomte, driver tomtebutik och en bilskrot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.