Alpaka släpper Echoes 2.0

Text: ANNIKA   Foto: PRESSBILD

Det har gått sju år sedan ALPAKA bildades. Då bestod bandet av fem medlemmar men idag ser konstellationen annorlunda ut.

Kvar i bandet finns Simon Närbo, trummor, Robin Andreasson, gitarr och munspel och Carl Jonsson på sång och synt. Från att i början spelat stonerrock har killarna nu landat i sitt nya sound och håller sig idag till alternativrock med elektroniska influenser. I och med avsaknad av en fysisk basist har basen ersatts med en programmerad synthbas som spelas upp via backin tracks. 

Killarna har jobbat med ett nytt sound i drygt ett år, de har nu en remake på sin första skiva Echoes samt sju, åtta nya låtar som ligger klara, men i och med Coronapandemin och svårigheten att spela live har de valt att inte gå ut med allt material än. Bandet förklarar att det har tagit emot att släppa Echoes 2.0 samt allt annat nytt material då de tycker det känns trist att man inte kan följa upp sina verk live och att möta sin publik på riktigt.

– Vi är alla väldigt engagerade i musiken när vi spelar och vårt scenspråk och sound gör sig bäst live, berättar Robin.

– Under spelningen på Putte i parken drog larmet igång på en ambulans som stod parkerad bakom scenen. Det säger väl lite om vilket tryck vi har i vår musik, skrattar Simon.

Men de vill ändå genom att släppa Echoes 2.0 ge oss möjlighet att höra hur bandet har utvecklats och låter just nu. Pandemin ser trots allt inte ut att vara över än på ett tag och att inte göra något, att låta pandemin vinna, är inte ett alternativ längre. Därför släppte ALPAKA Echoes 2.0 i början av oktober.

–  Vi var tvungna att få ut denna remake för att kunna komma vidare med allt nytt material som vi har på gång som vi verkligen brinner för, berättar Simon.

I somras släppte ALPAKA dessutom fyra livevideos i anda med det nya soundet, som blev mycket bättre än vad de hade förväntat sig. Och det är något de kan tänka sig att göra om.

Visst saknar killarna att få möta sin publik. De har genom åren varit ute och spelat på pubar och barer runt om i landet. Men även festivaler, bland annat i Zagreb och senaste Putte i parken. Killarna förklarar att de hade börjat få riktigt bra flyt på sina framträdanden och stora planer fanns att ta projektet till nya höjder, och att de trivdes mycket bra med sitt nya sound som trio. Men allt tog en vändning i och med pandemin.

ALPAKA skriver, producerar, marknadsför och allt annat helt själva vilket gör att de har full kontroll på det mesta. Den musik de spelar idag är helt anpassad efter bandmedlemmarna och deras nya sound. Carl är den som skriver alla texter som ofta handlar om natur och miljö.

– Det var ju när vi läste miljövetenskapsprogrammet vid KAU som vi träffades och vårt miljöengagemang håller i sig, berättar killarna unisont.

– I och med att Echoes 2.0 nu är ute vill vi även nämna att vi faktiskt kommer att släppa en helt ny singel inom kort, vi har beslutat oss för att fortsätta med i alla fall det vi kan, trots omständigheterna, avslutar Robin.

Nu längtar de efter att få komma ut och möta sin publik igen. När det blir är svårt att säga, pandemin verkar hålla i sig. Vi får njutaav deras musik på till exempel Youtube, Spotify och iTunes så länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.