Anders är vår nya poliskompis

Text:KRISTINA  Foto: HÅKAN

Anders von Wachenfeldt heter vår nya kommun-polis som tillträdde 18 januari.

Anders växte upp i Karlstad på 80-talet och flyttade till Stockholm ganska snart efter ha gjort värnplikten vid A9 i Kristinehamn. Där fanns större utbud med arbete plus att han ville söka in till polishögskolan. Ett par år innan Anders kom in på utbildningen hittade man honom som säljare hos en av de stora elektronikkedjorna. Som färdig polis fick han anställning och blev kvar i Stockholm totalt dryga tio år. I sju år jobbade han som utryckningspolis i Botkyrka som har många utsatta områden vilket var en bra skola för Anders.

– Vi i Värmland är inte riktigt där än, tack och lov. Men det är nog bra att ha en som arbetat i sådana områden för att kunna hantera problemen som vi kan komma att få om vi inte förebygger, berättar Anders.

Tio år i Stockholm räckte gott och väl för Anders och hans familj.

– Vi fick vårt första barn och kände då att vi ville tillbaka. Vi har alltid känt att vi åkte hem när vi åkte till Värmland. Hjärtat fanns kvar här, berättar Anders.  

   Hemma i Värmland fick Anders jobb som utryckningspolis i polisområde öst, där Kristinehamn, Filipstad och Storfors bland annat ingår. Det blev två år i ett betydligt lugnare tempo än han var van vid. Paret fick sitt andra barn, och i samma veva fick han en ny tjänst på bedrägeriavdelningen i Karlstad. 

– Det var ju ganska svårt att få ihop utryckningarna med privatlivet så jag sökte mig dit, berättar Anders som fick tjänsten och senare vidareutbildade sig till förundersökningsledare.

– Jag har jobbat mycket med ekonomisk brottslighet och bedrägerier som är en av de störst ökande brottsformerna. Tillsammans med narkotikan och ungdomar är de våra största utmaningar inom polisen, fortsätter han. 

Kommunpoliser har inte funnits så länge i Sverige, och Anders vet inte riktigt hur rollen kommer utvecklas. 

– De medborgarlöften som finns är ju styrande vartefter de uppdateras men jag tror att jag kommer få forma tjänsten till viss del själv, berättar han. 

Hammarö, Karlstad och Grums är Anders ansvarsområden som kommunpolis. En strategisk tjänst som ska skanna av en lägesbild, koka ihop allt och bestämma vilka bollar de ska springa på för att de ska kunna jobba så effektivt som möjligt. 

– Jag ska vara spindeln i nätet. Jag ska förmedla vad som händer till polisledningen och så ska jag få med mig kommunerna på tåget också. Det kan bli väldigt stort, så jag kommer nog inte hinna besöka alla skolor och promenera så mycket på byn tyvärr, i alla fall inte till en början. Men jag skulle vilja det och hoppas jag kommer få tid till det framöver, det är väldigt kul och givande att träffa folk, berättar Anders. 

Anders kommer även arbeta i digitala processer där främst ungdomar är aktiva, och göra sitt bästa för att förebygga brott.

– Jag är en IT-människa. Nästan alla bedrägerier sker på nätet numera, så där har jag jobbat mycket de senaste åren. Pengarna som målsägarna förlorar går i många fall till kriminella nätverk som i sin tur ger ringar på vattnet och möjliggör annan brottslighet, berättar Anders.

Vår snart 40-åriga poliskompis bor i villa i Kil med fru och sönerna Elvis och Elliot. På fritiden gillar han att fiska och fotografera. Just nu i alla fall. 

– Mesta tiden går ju åt till mina barn. Men får jag tid över så fiskar jag gärna på Fryken från vår lilla båt. Och så gillar jag att fotografera och bildbehandla. Men mina intressen svänger fort, om ett par månader kanske jag snöat in mig på något helt annat, skrattar Anders.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.