Äntligen nytt år och nya möjlig-heter… eller?

Text:MARIE SKANSLIE  Foto: CHRISTINE HOLM

 Ja det är många som tänker att nu när det blir nytt år ska man förändra och förbättra så mycket med sig själv och sitt sätt att leva, och det är ju fantastiskt bra att man vill förbättra sig själv! 

Hur ska man då göra för att kunna uppfylla och behålla sina nyårslöften?

Många sätter höga mål som blir väldigt stora och chansen av att klara dom blir bara lägre och lägre. Så hur ska man tänka för att klara av sina mål? Jo, enligt en studie så är det tre grund-pelare som krävs för att löftet ska kännas nåbart.

• Gör inte löftet för stort – stryk konceptet ”bucket list” och satsa på få mål som faktiskt är rimliga att nå.

• Gör löftet konkret – ett konkret mål är lättare att nå. Satsa exempelvis på att lära dig att filéa en fisk eller att börja jogga på söndagar.

• Tro på dig själv – gå inte in med utgångspunkten att det kommer att gå dåligt! Peppa dig själv genom att anteckna framgångar och ta hjälp av vänner för att hålla lågan uppe.

Vare sig det handlar om att sluta röka, läsa fler böcker eller att börja träna så finns det alltid en lösning! Här kommer fem konkreta tips på hur du faktiskt når ditt mål.

1. Sätt upp delmål: Istället för att exempelvis sluta röka på en gång så kanske det fungerar bättre att skära ner på antalet cigaretter per dag. Till slut kan din dåliga vana fasas ut.

2. Gör något inspirerande och kul: För att riktigt få till ett engagemang krävs det att man känner sig inspirerad. Vad passar då bättre än att göra något kul?  

3. Börja på en gång! Istället för att säga ”jag börjar i februari” – varför inte börja lite direkt? Exempelvis kan du redan nu börja planera för vad du vill uppnå och exempelvis välja ut vilka böcker du vill läsa eller undersöka hur du ska kunna stressa mindre.

4. Ge dig själv belöningar: Om du följer dina uppsatta delmål så är det självklart att du måste fira dina framgångar! För att orka med att klara av dina nyårslöften så måste du samtidigt få njuta lite också. Bestäm redan på förhand hur du vill fira dina framgångar så har du något att se fram emot också!

5. Justera dina mål: Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig och då är det faktiskt tillåtet att justera sina mål.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.