Årets älgjakt startar vecka 47

Text: ANNIKA  Foto: PIXABAY 

Hammarö Jaktvårdsklubb med ett 50-tal jägare ser till att älgstammen på ön hålls på lagom nivå.

Djurens konung, eller drottning, i vår svenska natur.

Länsstyrelsen beslutar om jakttidens längd och antal djur som ska skjutas. Här på Hammarö är det precis som förra året sex vuxna älgar och sex kalvar som är kvoten i år. Antalet bestäms bland annat på hur stort området är, hur tillgången på älg ser ut, foderprognoser och antal trafikolyckor. Det är viktigt att stammen hålls på en lagom nivå för att betesskador på skog och i trädgårdar minimeras, samt för att hålla ner antalet älgviltolyckor i trafiken. 

   Förra året höll jakten på fram till torsdagen i jaktveckan då samtliga djur hade fällts. Jakten kommer att ske på stora delar av ön. Stort fokus kommer dock att ligga på området runt Vidön där viltolyckorna är vanligast.

Älgjakten på Hammarö inleds vecka 47, den 18:e november. Den förläggs alltid en månad senare än vad som är normalt i övriga Sverige för att minska störningen på det aktiva friluftslivet. 

– Vi i jaktlaget är tacksamma om hammaröborna minimerar närvaron i skog och mark under tiden som jakten pågår. Du som ändå är ute i skogen denna vecka, välj företrädesvis de uppmärkta och preparerade spåren som finns vid Kilenegården, säger Ville Mark, Hammarö Jaktvårdsklubb.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.