Äter du med dina känslor?

Text:MARIE SKANSLIE  Foto: CHRISTINE HOLM

Hur ofta äter vi för att vi är hungriga och hur ofta stoppar vi mat i munnen av helt andra orsaker? Hunger är sällan enda skälet till att vi äter. Det känslomässiga ätandet då vi stoppar i oss något på impuls är något som kan ställa till problem.

Att koppla ihop skam, skuld, sorg, lycka, stress, avkoppling, belöning och straff med mat (gärna onyttig sådan) är inte alls ovanligt. Men det går att åtgärda, bara du är medveten om varför du äter.
I dagens överflöd av mat är det lätt att tappa kontrollen – inte minst om man har problem med känsloätande. Eftersom frestelserna alltid finns runt oss är steget inte långt att ta till mat eller godis när man kanske egentligen behöver något helt annat. Tyvärr så är ofta övervikt förknippat med känsloätande. Man äter för att man känner något, sen får man skuldkänslor för att man har ätit och då är bollen i rullning…

Att äta när man känner sig stressad, trött eller ensam är jättevanligt. Maten är ett enkelt och effektivt sätt att hitta lugnet. Det är svårare att hantera sina känslor och gå till botten med dem. Hur många gånger har man inte träffat vänner, familj eller kollegor där mat eller fika alltid blir involverat. Varför kan man inte ses utan att alltid äta något? Det är sällan man ses över endast ett glas vatten eller en slät kopp kaffe. Kanske låter lite torftigt, men ta fem minuter och tänk efter själv hur din sociala tillvaro förknippas med mat.

Känsla som styr, tanke som blir en handling, handling som blir en rutin… Kan det vara så att vi sätter vårt ätande på rutin? Att vi kommer in i ett mönster som man ibland inte ens märker?

Om du vill få kontroll över ditt ätande på ett mer fysiologiskt plan så finns det några åtgärder att ta till. Om du ständigt ligger på minus kommer ditt sötsug aldrig att gå över. Se till att bli mätt på rätt sätt. Ät mycket protein (redan till frukost), håll dig till vanlig mat, ät dina fibrer (havregrynsgröt) och slarva inte med grönsakerna (som håller dig mätt och tillför viktiga vitaminer). Sömnbrist är orsak till många situationer då man tar till mat för att bli ”pigg”. Och vad äter du egentligen? Skriv matdagbok, till exempel i mobilen. Kartlägg ditt intag av impulsmat.

Här kommer några små tips som du redan kan börja med idag:

Sömn – se till att sova tillräckligt mycket

Drick vatten  – vatten får dig att bli piggare och kan motverka ett visst sötsug

Ät rätt mat – husmanskost är enkelt och bra

Träna – när man tränar så vill som oftast också äta bättre och gör bättre matval

Bli medveten – när du känner för att äta nått onyttigt, stanna upp och känn efter, bli medveten om vad som hänt, händer runt dig. Varför känner du för att äta just nu. Där i detta tillfälle kan du börja möta dig själv och dina känslor, även börja kontrollera dom.

Nu menar jag inte att man aldrig ska unna sig eller äta det man vill och känner för. Det jag säger är att ibland kanske man ska tagga ner på sitt unnande för att kunna bibehålla en hälsosam livsstil livet ut.

Ta hand om dig!

PT-Marie Skanslie


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.