Att göra och uppleva i sommar

Text: Kristina

Även om restriktionerna har tagits bort och vi har möjlighet att resa igen, uppmanar vi alla läsare att utforska våra egna besöksmål här på ön och delta i de arrangemang som anordnas. Det finns massor att göra och uppleva!

Hammarö kommun arrangerar midsommarfirande i Skoghallsparken där Alsters folkdanslag, Bibbe-Lott och Pär Kunze deltar. 

29 juni får vi bege oss till Skoghallsparken igen, då för att se Marsolo, en fartfylld föreställning med jonglering, trolleri och annat roligt för alla åldrar. Och 20 juli får vi även träffa Zillah & Totte i parken. Dessa två föreställningar är del av kommunens Sommar i parken, och hela programmet hittar du på hammaro.se
28 juni kommer Holidays och 26 juli Matz Rogers till Skoghallsparken i arrangemang för 65-plussare anordnat av kommunen. 
Kommunen anordnar även sommarläger och simskola för barnen.

2 juli är Ö-loppisen tillbaka för tredje året i rad. Läs mer här.

Båtbussarna går fram till 31 augusti. Och mellan 4 juli och 14 augusti kan du ta båtbuss till Västra Söön. Samma period kan du varje onsdag, fredag och söndag åka på guidad tur till Åsunda, Vålberg och vidare till Borgvik från Lillängshamnen.

Fritidsbanken har öppet hela sommaren, och deras pop up-kärra kommer finnas på olika badplatser under sommaren. 

Hammarö keramik är väl värt ett besök i sommar. I keramikverkstaden som startade redan på 70-talet arbetar Dan med sina stengodsprodukter.
Tillsammans med sin systerson Erik Söderström driver Dan även Gunnarskärs Antik & Kuriosa. Där hittar vi udda utbud av antikviteter, bland annat militaria. Passa även på att ta en fika i hans trädgårdscafé i sommar. 

Nere i vackra Lillängshamnen hittar vi Lillängshamnens restaurang som numera har ett riktigt restaurangkök, något som märks i nya menyn. Fram till 20 augusti har de pianobar torsdag till lördag, och fram till 18 augusti kan vi gå på deras kräft- och räkfrossa på torsdagar. 

Maggies bar öppnar i Lillängshamnen 22 juni och kommer erbjuda mackor, våfflor och glass. Med två utbildade baristor utlovas även riktigt bra kaffe. Öppet onsdagar till söndagar. 

Vid Lillängsviken startar skärgårdspromenaden, en tillgänglighetsanpassad vandringsled som passerar St Olofs gryta.

Restaurang Udden har tagit fram en ny meny tillsammans med sina kockar Fredrik och Olov. På torsdagar arrangerar de quiz med musikunderhållning och räkfrossa, och på lördagar kan vi gå på after beach med livemusik hos denna pärla vid Vänerns strandkant.

Fram till 26 juni kan vi njuta av gästutställare Karolina Palmér på Hammarö Art Gallery och under hela juli kan vi besöka samlingsutställningen Sommarkonst där mestadels lokala konstnärer visar upp sina verk. 

Hammarö Golfklubb erbjuder golf hela sommaren, men även footgolf för de som föredrar en större boll. Här hittar du även träningsmöjligheter, golfshop och restaurang i fantastisk miljö. 
Intill golfklubben finns även två padelbanor.  

Besök även Bangolfklubben på Skoghall och ta en runda både på filtbanan och betongbanan. I kiosken kan du köpa fika och glass. På toppen av himlabacken intill klubben hittar du ett utegym med grillplats.

Vi har många badplatser på ön. Googla på ”Badplatser och strandområden i Hammarö kommun” så får du upp en karta. Fem av dem drivs av Hammarö kommun som bland annat kontrollerar badvattenkvaliteten under badsäsongen.      

Att vara på sjön är populärt, både Hammarö Trolling och Joyride är hammaröföretag som erbjuder fisketurer på Vänern.

Motionsspår, utomhusgym, lekplatser och grillplatser hittar du på Kilenegården.
Bonäsleden startar vid Kilenegården. Den är 5,2 kilometer lång enkel väg till Bonäsudden.

Från slutet av juni kan du hyra kanoter, kajaker och SUP-brädor och hämta ut i den splitter nya Kayakomaten på Mörudden.

Vid Hammarö arena utgår Mörmospåret, en elljusslinga på cirka 2,4 km med underlag av bark. Strax intill finns en utomhushinderbana där du kan ta ut dig ordentligt.

Vänerleden tar dig runt hela Vänern, cirka 64 mil, men det går självklart bra att cykla eller gå delar av sträckan. Mer information på vanerleden.se.

Nolgårdsvikens strandängar är en tillgänglighetsanpassad led på cirka 250 meter. Den leder till ett fågeltorn med bänkar och bord. Leden går sedan vidare till Hammars Udde och ansluter till Pilgrimsleden. Den är cirka tre kilometer lång, utgår från Hammarö kyrka och tar dig runt Hammarö kulturbygds vackra omgivningar.

På Hammars udde hittar du Värmlands näst största gravfält från järnåldern samt en domarring, och längst norrut finns ett fågeltorn. Har du ögonen med dig kan du kanske hitta några av de fridlysta orkidéer som växer där. 

Hammarö Skärgårdsmuseum öppnar 27 juni och har öppet till 28 augusti. Här kan vi se en unik samling föremål från det gamla vänerfisket, en utställning om livet på fyrarna och en annan om Bernt Anderssons båtar Compis, Dixie och Beason. Passa även på att fika med den berömda skärgårdsbullen.  

Hembygdsgården visar en utställning med kartor på gamla Hammarö, den äldsta från
2 000 f.Kr. Invigning 29 juni.


Hammarö konstförening har utställning på Hammars gård vecka 26–31 där tolv konstnärer från föreningen ställer ut sina verk.

På biblioteket startar projekt läshund 22 juni. Barn som behöver lästräning får läsa högt för en hund i lugnt och kravlöst sammanhang. 

Fritidsgårdarna erbjuder sommaraktiviteter som dagläger och en tur till Liseberg. Från vecka 26 är sommarcaféet öppet fram till skolstart.

Discgolf finns vid Mörmo gård, och du kan låna material i fritidsgårdens sommarcafé. Ingen bokning krävs.

Att skatea i skateparken med den nya bankrampen är en rolig aktivitet för många. Har du inte egen skateboard eller kickbike finns även det att låna i fritidsgårdens sommarcafé.

Mörmo gårds nya skogspark är en lekpark i skogen med olika lekmoment för de mindre. Här kan man bland annat scanna bilder på djur och få information om dem.

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet som går ut på att hitta olika checkpoints. Kartor finns lite överallt att hämta, men du kan även ta hem en app eller gå in på webben. Pågår fram till 31 oktober. 

På Skoghalls Folkets Hus visas bio hela sommaren. De visar minst en knattebio i månaden för de allra minsta. Under sommaren får man dubbla klipp i klippkortet och kan alltså snabbare komma upp till en gratisbio. Var femte film blir gratis i sommar.

Rackethallen erbjuder tennis, badminton, pickleball och gym. Du kan även spela tennis utomhus på de två grusbanorna vid Skoghallsparken.

Pumptrackbanan vid cykelklubben invigdes i början av juni. Ta med din cykel och en hjälm vid tillfälle, ingen bokning krävs.

Det finns självklart mycket mer att göra och uppleva på Hammarö. Tipsa gärna varandra om fler saker på vår facebooksida.

Hur många aktiviteter hinner du med i sommar? Klipp ut listan nedan och börja kryssa!

En lista på saker att göra och uppleva i sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.