Autodidakt tårtexpert

Text: ANNIKA  Foto: HÅKAN

När vi tar steget över tröskeln hos Tårtpinglan öppnar sig en helt ny värd. Butiken är full av en tårtbagares alla önsketillbehör och här får kreativiteten en skjuts i raketfart. Jag vill baka tårta!

Tårtpinglan drivs av Lisa Tyrenhag.

Tårtpinglan är både butik och bageri. Här bakar Lisa Tyrenhag tårtor och kaffebröd men även smörgåstårtor. I butiken kan man handla alla tillbehör som behövs för att bli en riktig tårtkonstnär och lusten att baka blir stor när man ser allt som finns att köpa.

Lisa är den tredje ägaren av Tårtpinglan. Hon köpte företaget av Carin Hoxgaard som dessförinnan hade köpt företaget av grundaren Maria Persson. Idag driver Lisa företaget sen något år tillbaka men har kvar en halvtidstjänst på Riksbyggens fastighetsförvalning.

– Det kan vara bra att ha en fast inkomst också eftersom jag inte kommit igång med Tårtpinglan fullt ut än. Målet är ju förstås att kunna leva på detta så småningom, berättar hon.

Lisa har egentligen inte tid att träffa oss, beställningar på tårtor har drällt in och hon har mycket att fixa med innan de ska levereras.

– Jag fick in fyra tårtor som med kort varsel ska ut till fyra olika kunder, men jag ligger i fas med planeringen, säger Lisa med ett leende. 

Vi tittar på när hon med vana händer modellerar sockerpasta till olika figurer som tårtorna ska dekoreras med. Just idag är det klubbemblem, prinsesskronor och olika bilar som ska göras.

– Kunderna kommer med egna önskemål på hur de vill ha tårtorna och jag följer såklart deras önskemål så gott jag kan, säger Lisa. 

Allt Lisa kan om tårtbakning har hon lärt sig själv. Hon arbetade visserligen några år på Damms konditori där hon både stod i butiken och produceradesmörgåstårtor. 

Idéer till hur Lisa ska utveckla sitt företag saknas inte. Idag anordnar hon tårtbakarkurser för både vuxna och barn samt specialarrangemang.

– En kund ville till exempel ha en annorlunda julklapp till familjen, så då fixade jag till en variant av Hela Sverige bakar. Det var både paradbak och den tekniska delen med och hela arrangemanget blev väldigt lyckat, berättar Lisa.

Att baka tårtor med alla dessa specialdekorationer tar tid. Familjen med man och barnen Ellen och Alfred måste också få sin del av Lisa och så mycket annat hinner hon inte med.

– Men jag älskar verkligen att baka och när jag är här på jobbet då känner jag mig hemma, avslutar Lisa.

Lisa trivs verkligen med sitt jobb. Här får kreativiteten flöda fritt.
Sockerpasta som håller på att modeleras till en lastbil.
Glädjen över skapandet syns tydligt när Lisa arbetar,
Här ligger dekorationer som snart ska pryda tårtor efter kundens eget önskemål.
Butiken är fylld med saker som en tårtbakare behöver. Allt prydligt ordnat i hyllor och på ställ.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.