Även små barn gör stora avtryck

Text: ANNIKA  Foto: CHRISTINE

Det var något som tydligt visade sig när HammaröNytt besökte Tassens förskola en solig försommardag i maj. Vi hade fått inbjudan att delta vid barnens vernissage och visning av det arbete som de jobbat med sedan i höstas.

Allt startade den 20 september 2017 när Tassen fick besök av sagotanten Rut från Borlänge. Med sig hade Rut en stor, röd trälåda. I trälådan gömde sig katten Findus, känd från sagor-na om Pettson. Dessa två berättade sagor för barnen. Vid Ruts andra besök hade hon med sig tre gamla, rostiga nycklar till barnen. Vart går dessa nycklar? 

Nyfikenheten fick barnen att prata om omgivningen nära dem. Det blev en del upptäcktsfärder till olika platser i deras närhet för att se om nycklarna passade någonstans. En plats barnen gick till var Hammarö kyrka som ju är ”jättegammal”. Ingen nyckel passade men intresset för kyrkan var väckt. Efter ett mycket uppskattat besök inne i kyrkan bestämdes det att de äldre barnen skulle bygga en modell av kyrkan. Det är den modellen som vi på HammaröNytt fick se. Efter att barnen fotat allt i kyrkan gjordes en skiss och sen var bygget igång. Tolv av de äldre barnen har hjälpts åt med att bygga kyrkan, klockstapeln och en bit av kyrkogården. Modellen är så detaljrik och fint gjord att man som vuxen häpnar. 

Nu var det inte bara de större barnen som byggde. De minsta fick ett eget projekt att ta tag i. På en av Tassens många promenader gick de under gångtunneln mot Hammarbutiken och fascinerades av ljudet. Hur det ekade och hur ljudet ändrade sig om man skrek eller pratade tyst. De tog även med sig instrument och provade hur det lät.

– Det är helt fantastiskt att även vår yngsta, en ettåring, förstod vad vi gjorde. Hen började ropa så fort hen fick syn på tunneln, berättar Marianne Lindebjörn, förskolechef.

   Detta har också redovisats i en modell som är en kopia av den riktiga tunneln. Bygget är lika detaljrikt som de stora barnens kyrka. Vi får hoppas att de kan ställa ut dessa modeller så fler får se barnens fina arbeten.

Om ni undrar vart nycklarna gick? Det vet man i dagsläget inte. Inga dörrar där nycklarna passar har hittats. Jakten på rätt dörr fortsätter och kanske mynnar det ut i nya modeller.

 

Här nedanför ser ni lite bilder på barn som går på Tassen. Vi träffade dom utomhus när leken och buset var i full gång.

Till och med prästen i predikstolen är med. Framför sig har han guldboken.

Hemliga nycklar. Vart går dom? Finns det någon dörr där de passar? Barnen fortsätter leta.

Här ser ni Hammarö Kyrka i modell och en bit av kyrkogården.

Skiss av kyrkan som barnen sedan byggde modell av.

Barnen berättade för oss vad de gjort och att det gick att köra med bilarna ovanpå tunneln.

Detaljbild på bron där bilarna kör över tunneln.

Här ser ni hur detaljrik modellen är. På väggen bakom dokumentation av arbetet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.