Bakläxa för kommunen i förvaltningsrätten

Förvaltningsrätten har rivit upp kommunens beslut att inte kräva tillbaka pengar från Hammarö Energi.

Cirka en miljon kronor står på spel.

År 2011, efter en rekommendation av Allmänna Reklamationsnämnden gällande en avtalsstridig administrationsavgift, betalade HEAB tillbaka cirka en miljon kronor till sina kunder. Hammarö kommun, i egenskap av fastighetsägare och storkund till det egna energibolaget blev dock inte ersatta. Något krav mellan kommunen och bolaget framfördes heller inte.

I augusti 2013, efter politiska påtryckningar från Centerpartiet, fick servicenämnden i uppdrag att se över möjligheterna för kommunen ska få tillbaka pengarna, cirka en miljon kronor. HEAB menade att kommunen inte hade rätt till återbetalning. Nämnden beslutade då att inte driva kravet vidare med hänvisning till det inte skulle vara ”kommunalekonomiskt försvarbart att gå vidare med ärendet och in i en dyr rättslig process”.

Nämndens beslut överklagades till förvaltningsrätten av några kommuninvånare, bland annat med hänvisning till likställighetsprincipen i kommunallagen samt att pengarna kan ses som en subvention till det egna bolaget. Personerna bakom stämningen betonade också att ärendet kunde avgöras utan rättslig inblandning av kommunstyrelsen.

Dom föll nu i januari, till fördel för de klagande, med motiveringen att kommunens underlåtelse att försöka kräva tillbaka pengarna kan likställas med att efterskänka en skuld, utan motkrav, något som inte får ske ”utan särskild grund”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.