Bara barmark för Hammarö KK

Hammarö konståkningsklubb har nyligen avslutat årets isträning. Och därmed sin absolut bästa säsong.

HammaröNytt fick möjligheten att kolla in barmarksträningen som just denna dag är förlagd till Götetorpsskolans gymnastiksal. På programmet står bland annat löpning. Träningen leds av Sara Larsson som tagits in från If Göta.

– Konståkning ställer stora krav på styrka, spänst och kondition, säger klubbens huvudtränare Catrin Hasewinkel som berättar att barmarksträning bedrivs under hela säsongen men tar över helt när issäsongen är slut.

Hammarö KK bildades 1982. Idag har klubben 60-70 aktiva åkare, samtliga är flickor. Åldersspannet sträcker sig från fyraåringar till ungdomar i de övre tonåren.

– Alla nybörjare startar i en skridskoskola, oavsett ålder. Men de lite äldre barnen snappar oftast upp basövningarna ganska fort, och lyckas därför avancera relativt snabbt. Visst saknar vi killar i föreningen, det hade varit jätteroligt att få in några till vår idrott, säger Catrin.

Det är stor konkurrens om tiderna i kommunens enda ishall.

– När jag kom till Hammarö KK för cirka tio år sedan hade klubben tillgång till ishallen tre timmar i veckan, resten av tiden gick till hockeyn. Det har varit många hårda förhandlingar genom åren men idag har vi ett bra samarbete med Hammarö HC.

Idag har klubben rekordmånga tävlingsåkare, från C- och B-åkare till åkare i den absoluta Sverigetoppen. Johanna Forsberg tävlar i elitserien. Jenny Lindborg, Louise Melin och Sanna Bäck (som dessvärre är skadad just nu, berättar Catrin) är alla A-juniorer och Rebecca Frejgrim är en lovande A-ungdom. Under den gångna säsongen har någon eller några av Hammarö KK-tjejerna stått på prispallen i så gott som varje tävling.

– Med tanke på att klubben är så pass liten är vi oerhört stolta och glada över att ha lyckats fostra så många duktiga åkare.

Återväxten är med andra ord god. Dessvärre har man svårt att ta in fler aktiva.

– Det finns en kölista och vi säger ogärna nej, men klubben har helt klart växtvärk. Vi vill ha en längre säsong i ishallen, idag är den slut i samband med att hockeyn spelar sina sista matcher. I år hade i princip alla klubbens tävlingsåkare en tävling kvar när issäsongen var slut – Johanna (Forsberg) hade två. Det känns frustrerande, menar Catrin Hasewinkel.

kk_AliciaSjostromkk_JohannaForsberg_bakgrundOliviaThorin_NatalieIngvarsson

KK_armhavning

kk_grupp

Övre raden: Natalie Ingvarsson, tränare Sara Larsson, Johanna Forsberg och Stina Rådberg.

Nedre raden: Olivia Thorin, Alicia Sjöström, Rebecca, Frejgrim, Jenny Lindborg och Kristin Melin.

KK_mattraning-2

kk_NatalieIngvarsson-2kk_StinaRadberg_JennyLindborg_KristinMelin-2 kk_rebecca_frejgrim-1kk_SaraLarsson_KristinMelin kk_SaraLarsson_StinaRadbergkk_NatalieIngvarsson2-2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.