Barnomsorg på OB-tid i höst?

Hammaröföräldrar kan komma att erbjudas barnomsorg på obekväm arbetstid.

Men tidigare i höst. Förutsatt (S) vinner valet, vill säga.

Förslaget om barnomsorg på obekväm arbetstid lades ursprungligen av Sverigedemokraterna år 2011 och utreddes året därpå.

– Enkäten visade att det fanns en visst behov, men det är oklart i hur stor utsträckning. Dessutom gav det en ögonblicksbild, behovet kan ändra sig snabbt, säger Margareta Persson på Hammarö kommun som författade rapporten.
– Det är också en planeringsfråga, vi kostar mycket pengar att erbjuda barnomsorg på kvällar och tidigare morgnar på alla förskolor. Dessutom är statsbidraget bara en stimulans och ligger på cirka 6000 kr per barn och år, menar Maria Kjällström, chef vid Bildningsförvaltningen.

Hon betonar att man valt att prioritera den skyldighet varje kommun har att inom fyra månader erbjuda förskola.

– Många kommuner misslyckas med det. I Hammarö kommun som är en inflyttningskommun är det en utmaning att finansiera en utökning med cirka två avdelningar per år men har genom att med kort varsel skaffa nya lokaler och prioritera medel för ytterligare verksamhet lyckats med det. Barnomsorg på obekväm arbetstid är inte en skyldighet utan något kommunen ska sträva efter och hittills har det inte funnits medel för detta också.

I mitten av förra året lyfte Sverigedemokraterna åter förslaget. Vid Bildningsnämndens yttrande valde de socialdemokratiska ledamöterna att lägga ner sina röster. I samband med att förslaget slutligen avslogs i kommunstyrelsen i februari lät (S) meddela att själv ämnar driva igenom förslaget, förutsatt partiet får ”hammaröbornas förtroende efter valet i höst”.
Oavsett mandatfördelningen i höst är ärendet långt ifrån dött och begravet. I samband med avslaget gav den blågröna majoriteten uppdraget till Bildningsnämnden att lägga fram ett förslag på hur barnomsorg på obekväm arbetstid skulle kunna organiseras samt dess kostnad och konsekvenser för organisationen.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.