Besvikna på kommunens beslut

Text:KRISTINA  Foto: HÅKAN, KRISTINA

På +55-boendet Björkebo är man besvikna på kommunen. Sedan många år har Hammarö kommun bekostat en aktivitetssamordnare där, men sedan årsskiftet har den tjänsten tagits bort. 

Tipspromenader, gymnastik, bingo, dans och promenader är några av aktiviteterna som anordnats varje vardag för de boende på Björkebo. Tidigare har även en sjukgymnast kommit en gång i veckan för att ha gymnastik med dem. Träffpunkten, som de gemensamma utrymmena kallas, är nu låsta och står oanvända. Hammaröbostäder äger fastigheten och har i dagsläget inte bestämt vad de ska göra med lokalerna.

– Det lutar åt att vi bygger om till lägenheter, berättar Johan Modin, vd Hammaröbostäder. 

Aktivitetssamordnaren har inte bara sett till att de boende kommit ut från sina lägenheter för underhållning och stimulans. 

– Om vi fick problem med hörapparaterna, datorn eller mobilen så gick vi ner till aktivitetssamordnaren, berättar Lis Vestman. Hon hjälpte även till vid kontakt med myndigheter och svåra samtal.

– Och om någon inte var här så ringde hon eller gick hem till den och kollade så den inte var sjuk eller att det hade hänt något. Tänk, vilken trygghet för oss, berättar Siv Karlsson.   

– Den som har sociala kontakter har ingen aning om hur det är att aldrig träffa någon, att alltid sitta ensam, fortsätter Siv.

– Det kan inte handla om några jättestora summor, säger Marja Tennström som är riktigt ursinnig på kommunens beslut. 

Aktivitetssamordnaren har även haft kontakt med en förskola vilka de haft gemensamma aktiviteter med. Det är något som är viktigt för både barn och de boende. Att få umgås över generationsgränserna.

Torunn Nyman och Alice Bredberg bor inte i huset men kom dit varje dag för att umgås och delta i aktiviteterna. Och det fanns fler än dem som tittade in med jämna mellanrum. Träffpunkten var en samlingsplats för alla.

– De har stoppat något de inte vet något om. Jag tycker att de borde komma och träffa oss och se hur vi har det. Det är inte farligt att göra fel, bara man rättar till det, säger Siv Karlsson. 

Under många år har socialnämnden bekostat en aktivitetssamordnare på Björkebo, och Margareta Ivarsson, ordförande i Socialnämnden, var med och startade upp detta.

– Men Björkebo är varken ett servicehus eller ett trygghetsboende och det finns inga lagkrav på att vi ska ordna aktiviteter där från kommunens sida. Nu när ekonomin är ansträngd och vi måste vända på varje krona är detta något vi tyvärr måste ta bort. Det handlar inte bara om personalkostnader utan även lokalkostnader, berättar Margareta Ivarsson. 

Gemenskap över en kaffekopp.

Förr var Björkebo ett servicehus men är sedan länge ett vanligt lägenhetshus där man hyr sin lägenhet av Hammaröbostäder. Enda skillnaden är att man måste ha fyllt 55 år för att få lägenhet där. 

– Vi kommer bjuda in ett antal samarbetspartners för diskussion om hur vi kan rädda delar av verksamheten. Men vi kan inte lova att det blir den kontinuitet som det varit tidigare. Men något vill vi göra, det är vår målsättning, fortsätter Margareta Ivarsson. 

Har man ett större behov än vad ett +55-boende kan erbjuda ska man vända sig till kommunen för att få ett annat stöd. 

Rörelseglädje och social gemenskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.